ongevallen

Belgische visser overleden bij ongeval voor Engelse kust

Het ongeval gebeurde voor de kust van Plymouth (themabeeld).© Getty Images/iStockphoto

Bij een ongeval op een Belgische vissersboot is dinsdag voor de Engelse kust een 23-jarige visser om het leven gekomen. Dat bevestigen het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en het arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen. Een 27-jarige visser werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

blg

Het incident gebeurde dinsdag rond 18.30 uur op de O.51 Stormvogel, een vissersboot met vijf bemanningsleden. Voor de kust van Plymouth deed zich aan boord een ongeval voor. Volgens de eerste vaststellingen raakten de slachtoffers bedolven onder visgereedschap van enkele honderden kilogram. Een 23-jarige man uit Bredene overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Een 27-jarige man uit Middelkerke raakte zwaargewond en werd door de Britse hulpdiensten met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Cornwall. De Stormvogel ligt ondertussen aan de kade in de haven van Plymouth.

De precieze omstandigheden van het dodelijk arbeidsongeval zijn voorlopig nog onduidelijk. Verder onderzoek zal dus moeten uitwijzen hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren. In dat kader is de West-Vlaamse afdeling van het arbeidsauditoraat Gent een opsporingsonderzoek gestart. “Hierbij wordt een beroep gedaan op de sociale inspectiedienst Toezicht Welzijn op het Werk en de politiediensten”, aldus arbeidsauditeur Sofie Heyndrickx. Ook de Federale instantie voor Onderzoek van Scheepvaartongevallen (Foso) werd ingelicht en zal de oorzaken van het ongeval onderzoeken.