Wat serveer je gasten die geen alcohol drinken? Topbartender tipt 5 originele alcoholvrije drankjes
Bewust omgaan met alcohol of ‘conscious drinking’ is geen nieuwe trend, maar ook dit eindejaar gaan in drankenhandels en supermarkten alcoholvrije dranken vaker over de toonbank. En nee, dan hebben we het niet over een colaatje of sinaasappelsap. Met welke non-alcoholische alternatieven maak je indruk op je gasten? Mixologist Paul Morel tipt vijf verrassende dranken én deelt een exclusief mocktailrecept.
Paul Morel is één van de bekendste bartenders in ons land. Als mixologist is hij de edele kunst van het cocktailmixen meester. Hij deed ervaring op in Chicago, Barcelona en Japan en ontwikkelt drankjes op maat voor de beste (sterren)restaurants en hospitality-zaken zoals de restaurants van Sergio Herman en Tomorrowland.
“Er zijn ontzettend veel alternatieven en het winkelrek in de supermarkt met alcoholvrije dranken blijft uitbreiden”, merkt hij. “Al vind ik nog te vaak dat die alternatieven het origineel niet kunnen vervangen. Ik ben bijvoorbeeld geen fan van vervangers van pakweg gin, bier, bubbels of wijn. Maar ik geloof wel in nieuwe categorieën”, zegt Morel. Denk dan aan mocktails, kombucha’s en sapjes op gastronomisch niveau. “Gelukkig worden professionals steeds creatiever en er komen steeds betere alternatieven op de markt. Vooral in het buitenland proefde ik al waanzinnige dingen.”
Ik gebruik dit drankje zelf vaak voor non-alcoholische pairings in gastronomische menu’s of in mocktailrecepten.
Wat we volgens Morel tijdens de feestdagen best serveren aan onze gasten als alternatief voor een glaasje bubbels? “Zelf zou ik eerder kiezen voor een feestelijke non-alcoholische cocktail of zelfgemaakte infusies op basis van kruiden en verse producten.”
Tip 1: Sapjes
“Eén tip als je zelf sappen maakt: gebruik enkel de beste seizoensproducten. Het combineren van sappen en kruiden zorgt voor unieke combinaties. Bovendien zijn de mogelijkheden eindeloos.” Wil je niet zelf aan de slag, maar je gasten toch omverblazen met iets origineels, dan stelt Morel de bottelingen van Alain Milliat voor. Dat zijn premium vruchtensappen van hoge kwaliteit en gemaakt van de beste producten. Je serveert de sappen puur, maar je kan ze ook gebruiken als basis in een mocktail.
Tip 2: Amazake
Hoor je het donderen in Keulen, of beter: Japan? Dat is niet zo verwonderlijk, want hoewel amazake ontzettend populair is in Azië, is het goedje voorlopig nog niet zo bekend bij ons. Niet te verwarren met het hippe sake, een Japanse alcoholische rijstwijn. “Amazake is romig, alcoholvrij én wordt gemaakt van het residu van het sakeproces. Het drankje heeft een zoete smaak, terwijl sake alcohol bevat, niet zoet is en over het algemeen transparant is. Je gebruikt amazake in de keuken, maar je kan het ook gebruiken als basis voor mocktails.” Amazake is te koop in onder andere biowinkels.
Tip 3: Eigen creaties
Heel wat chefs experimenteren zelf met het fermenteren van thee met fruit en kruiden en serveren een eigen kombucha of non-alcoholische alternatieven die perfect passen bij hun menu. “Mits wat moeite en creativiteit, en met verse producten, seizoenskruiden en bloemen, kan ook jij een eigen creatie maken. In de zomer kan je bijvoorbeeld werken met verveine, vlierbloesem en rabarber en in het winterseizoen kan je dan weer creatief zijn met rode biet, tropisch fruit, specerijen en ietwat warmere smaken. Zo kan je bijvoorbeeld groenten roken, sappen en infuseren met hooi of cederhout om een extra kick te krijgen.”
Klinkt lekker, maar dat gaat het petje van de gemiddelde hobbykok toch ietwat te boven, lijkt ons. “Gelukkig zijn drankjes als deze, van hoge kwaliteit, steeds vaker terug te vinden in speciaalzaken en groothandels”, aldus Morel. Een tip van de bartender: “L’antidote, een non-alcoholische drank op basis van appels, Gamay-druiven en tijm. Lichtbruisend, toegankelijk en leuk om met een dessert te combineren.” De wijnmaker zelf noemt het “een niet-saaie frisdrank”.
L’antidote is een non-alcoholische drank op basis van appels, Gamay-druiven en tijm. Lichtbruisend, toegankelijk en leuk om met een dessert te combineren.
Tip 4: Speciality tea
Thee wordt steeds populairder. Drink (koude) thee uit een wijnglas en de beleving wordt helemaal anders. “Zelf werk ik graag met pure Japanse theesmaken, zoals Genmaicha - dat is groene thee met gepofte rijst - en Wakocha, een unieke zwarte Japanse thee uit Wazooka”, vertelt Morel. “Die zijn uitgesproken van smaak, maar heel verfijnd.”
Nog een tip: “Geen thee, maar wel een topproduct voor infusies is Japanse kersenbloesem oftewel ‘sakura’. Ik gebruik dit vaak voor non-alcoholische pairings in gastronomische menu’s of in mocktailrecepten.” De beste Japanse kwaliteitsthee vind je volgens Paul Morel bij het Antwerpse The Noodle Agency.
Tip 5: Alcoholvrije kruidendistillaten
Het Belgische ‘Botan Distillery’ maakt natuurlijke non-alcoholische distillaten. “Zelf werk ik graag met hun kruidige distillaten: Hanami en Signature Blend. Ze dienen als basis voor je mocktail en geven een extra touch aan je receptuur. Het resultaat is een drankje met veel diepte en verfijning.”
Wil je dit eindejaar je gasten omver blazen met een niet-alcoholische aperitief? Paul Morel deelt zijn recept voor de ‘Botan Basilicum Smash’.
Lees ook:
Welke rode kerstwijn onder de 10 euro smaakt het lekkerst? Huissommelier Sepideh onderscheidt top van flop: “Doet denken aan hoestsiroop” (+)
“Weinig mensen denken eraan, maar doe dit zeker in de winkel.” Sandra Bekkari deelt de typische fouten met kruiden (+)
13 chefs en foodies verklappen wat zij gewoon in de winkel kopen voor hun feestmenu: “Er is niks mis met een ‘potteke’ saus” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?