Brandstichter steekt per ongeluk zichzelf in brand bij aanslag in drugsmilieu en riskeert nu vijftig maanden cel

Een brandstichter en zijn vermeende opdrachtgever riskeren tot vijf jaar cel voor een drugsaanslag in Wilrijk. Ze zouden de auto van de moeder van drugscrimineel ‘Marga’ in brand gestoken hebben, voor een schuld van 35.000 euro.

Sam Reyntjens

Bewoners van de Jules Moretuslei in Wilrijk hoorden op 10 januari 2021 glas breken, op straat bleek een auto in brand te zijn gestoken. De getuigen zagen nog hoe de brandstichter zelf ook vuur had gevat. Het vuur was overgeslagen op zijn jas en de man liet een spoor van vlammen achter. Al snel kwam Thomas Z. (30) in beeld als brandstichter. Hij had aan een tankstation in de buurt twee flessen volgetankt en een hoop papiertjes meegenomen, zo was te zien op camerabeelden.

De auto waarmee de aanslagpleger reed, was van Z.’s werk en een hamer die in de buurt van de brand gevonden was, bleek ook door Z. gebruikt te zijn. Bij zijn arrestatie enige tijd later had hij geen brandwonden. “Maar wel een brandwerende jas”, zei de aanklaagster. Z. is een oude bekende van justitie: in 2016 kreeg hij vijftig maanden voor een reeks carjackings en overvallen, een jaar later ontsnapte hij uit de gevangenis van Hoogstraten. Ook nu was Z. niet aanwezig tijdens de rechtszaak, het parket eiste vijftig maanden cel.

Thomas Z.© rr

Schuld van 35.000 euro

Voor de speurders was het destijds snel duidelijk dat de brandstichting allicht drugsgerelateerd was. De auto was die van de moeder van de broers E.K. “Welbekend bij de politie”, legde de procureur uit. Wie de vermoedelijke opdrachtgever was, werd volgens het parket duidelijk na de kraak van de berichtendienst Sky ECC. Een gebruiker die geïdentificeerd werd als Yassin F. (31) uit Aartselaar zou eerst op Sky ECC bedreigingen geuit hebben en gezegd hebben dat Mohamed E.K. hem nog 35.000 euro moest betalen. Nadien zou hij berichten hebben gestuurd over het feit dat de auto van de moeder van ‘Marga’ – de bijnaam van Mohamed E.K. – in brand gestoken zou worden. “Het gaat hier duidelijk om een criminele organisatie en de feiten kaderen in een conflict in het drugsmilieu”, aldus de procureur. Voor Yassin F., die vorig jaar al veertig maanden kreeg voor een aanslag, vorderde ze een straf van vijf jaar gevangenis.

F. was wel aanwezig in de rechtszaal, hij ontkende dat hij iets met de brandstichting te maken heeft gehad. “Die Mohamed is bekend als iemand die niet al te correct is, niet alleen met mij. Maar ik heb nooit een opdracht gegeven om zoiets te doen, duizend procent zeker. Ik heb zelfs nooit Sky ECC gehad of gebruikt.” F. kende Z. wel, want hij woonde al een tijdje bij hem in op ’t Eilandje. “Daar kwam veel volk over de vloer, dat was een soort jeugdhuis”, zei hij.

Mohamed E.K. stelde zich burgerlijke partij en eiste een vergoeding voor reputatieschade. “Het is een klein wereldje, waarin verhalen snel de ronde doen, daar had hij last van”, zei zijn advocaat. F. begreep dat E.K. imagoschade geleden had. "Dat zal hij wel hebben maar dat is enkel aan zichzelf te wijten.” E.K. was niet aanwezig, volgens zijn advocaat omdat hij bang is en in het buitenland zit. “Het is hier België, niet Iran. Hier is recht”, reageerde F. daarop. Vonnis op 17 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer