De politie deelde deze foto van de redding van een wandelaar.© Lögreglan á Suðurnesjum

Vulkaanuitbarsting

Hiker gered bij IJslandse vulkaan: “Denk vier keer na”

“De route is niet voor iedereen”, waarschuwt de politie van IJsland nadat ze een uitgeputte hiker op de weg naar de uitgebarste vulkaan heeft gered.

jvt
Bron: Belga

De IJslandse politie deelt op sociale media een dramatische foto van de redding van een hiker met een helikopter. Op de achtergrond is oranje lucht, lava en rook te zien. Volgens de politie was de hiker halfweg de route naar de vulkaan nabij het vissersdorp Grindavik uitgeput geraakt. Ze noemt de route van zo’n twintig kilometer – heen en terug – “extreem uitdagend”.

“Hopelijk doet dit verhaal mensen vier keer nadenken. De eerste vijfhonderd meter is een degelijk pad, daarna volgt een ruw lavalandschap dat moeilijk begaanbaar is. Een ervaren wandelaar heeft zo’n vier tot vijf uur nodig voor deze route, die helemaal niet voor iedereen is. Momenteel is het maar twee graden. Het is ook nat en het kan vriezen, wat de wandeling nog veeleisender maakt.”

LEES OOK. Antwerpenaar Julian (32) zag IJslandse vulkaan uitbarsten: “Lavafonteinen van 150 meter hoog spoten uit de grond”

De politie wijst erop dat er een “aanzienlijke luchtvervuiling door de gassen” is. “Wees voorzichtig.”

Ook Hjördis Gudmundsdottir, communicatiedirecteur van de civiele bescherming, waarschuwt dat het bijzonder moeilijk en behoorlijk gevaarlijk is om naar de uitbarsting te gaan kijken. “Iedereen ziet de beelden van mensen die belachelijke schoenen dragen om naar de vulkaan te kijken”, zegt ze aan de openbare omroep RUV. “Dit is niet zo’n plek. Je kan beter naar een winkelcentrum in Reykjavik gaan om in de kerstsfeer te komen. Of drink thuis een warme chocomelk.”

De spectaculaire uitbarsting op het vulkanische eiland trekt veel kijklustigen. De autoriteiten hebben intussen de wegen naar de uitbarsting en het nabijgelegen dorp Grindavik afgesloten. Het dorp werd op 10 november geëvacueerd. Op meerdere plaatsen worden muren gebouwd om eventuele lavastromen tegen te houden, ook in de buurt van het bekende welnesscentrum Blue Lagoon.

De uitbarsting is intussen al flink in kracht afgenomen. Mogelijk is ze tegen het weekend al uitgedoofd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER