© shutterstock

Serieverkrachter (26) opgepakt in Gent: “Maakte minstens drie slachtoffers, onder wie 22-jarige studente”

GENT -

De Gentse politie heeft maandag een 26-jarige serieverkrachter opgepakt. De man, een Bulgaar, wordt verdacht van verkrachting en aanranding van minstens drie vrouwen in Gent.

Laura Moens Simon Dekaezemaker en Annelies Baeten

LEES OOK. ‘Monster van het Waasland’ krijgt er jaar cel bij: serieverkrachter belde meermaals ’s avonds advocate anoniem op

Een 23-jarige vrouw werd op maandag 6 december, rond 23 uur, slachtoffer van een aanranding in het Keizerpark in Gent. Nog geen half uur later maakte een 22-jarige studente hetzelfde mee. Ze werd aangerand ter hoogte van de fietstunnel aan het station Gent-Dampoort.

De slachtoffers vonden de moed om erna meteen aangifte te doen en werden opgevangen door het Zorgcentrum na Seksueel geweld (ZSG), waar ook een sporenonderzoek gebeurde. Dat onderzoek leverde DNA-materiaal op dat aantoonde dat de aanrandingen vermoedelijk door dezelfde dader waren gebeurd.

Verkrachting Miljoenenkwartier

Het onderzoek toonde ook aan dat de man gelinkt kon worden aan een brutale verkrachting van een 50-jarige vrouw in een park aan de Onafhankelijkheidslaan in Gent (Miljoenenkwartier) in mei van dit jaar. De Bulgaar zou hier als seizoensarbeider werken en keerde na het feit in mei even terug naar zijn thuisland.

Het is dankzij het doorgedreven speurwerk van politie en justitie dat de man snel opgepakt kon worden. Hij werd intussen uitvoerig verhoord over de feiten en heeft die ook deels bekend. Hij verklaarde dat hij telkens erg onder invloed was.

“De man werd voorgeleid voor de Gentse onderzoeksrechter. Die besloot om hem verder aan te houden”, zegt het Parket Oost-Vlaanderen. “Vrijdag moet hij voor de raadkamer verschijnen. Het verder onderzoek moet uitsluitsel geven over zijn betrokkenheid en moet uitwijzen of hij nog andere feiten gepleegd zou hebben.”

De Bulgaar zit intussen in de Gentse gevangenis Nieuwewandeling.

Verkrachting Bijgaardepark

Begin december kon de Gentse politie ook door uitvoerig DNA-onderzoek een 52-jarige Roemeense man oppakken die verdacht wordt van de verkrachting van een 20-jarige vrouw in het Bijgaardepark, vlak bij Dampoort. Het slachtoffer was op weg naar huis, toen ze van haar fiets werd getrokken en werd verkracht.

De vrouw heeft erna de moed gevonden om snel aangifte te doen. Ze werd opgevangen in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) in het UZ Gent, waar ook het nodige sporenonderzoek gebeurde. Dat onderzoek leverde DNA-materiaal op dat in internationale databank gelinkt kon worden aan de 52-jarige Roemeen.

Belang zorgcentrum

De werking van het Zorgcentrum na Seksueel Geweld is van cruciaal belang. In het zorgcentrum krijgen slachtoffers van aanranding of verkrachting alle hulp op één locatie: medische en psychologische hulp, maar ook een sporenonderzoek en — voor wie dat wenst — hulp bij de politieaangifte.

Het slachtoffer beslist zelf om over te gaan tot aangifte. Ook voor wie niet meteen ziet zitten om een klacht in te dienen, is de stap naar het zorgcentrum belangrijk. Sporen worden zes maanden bewaard, dus als een slachtoffer later aangifte wil doen, hebben de speurders meteen een sterke bewijslast.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER