2023 was het zwaarste filejaar sinds begin van de tellingen, “en dat belooft niet veel goeds voor volgend voorjaar”

Nooit eerder stonden er zo’n zware files op de Vlaamse wegen als dit jaar. Vooral de avondspitsen verlopen bijzonder moeizaam. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse Verkeerscentrum. “De komende maanden blijven we hopelijk gespaard van veel fileleed, maar dit belooft niet veel goeds voor volgend voorjaar”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

wver

Nooit eerder waren de novemberfiles zo zwaar als dit jaar. “Dat gold ook al voor maart, april, mei en juli, terwijl oktober de op één na zwaarste oktober ooit was”, zegt Peter Bruyninckx. “Jammer, maar 2023 is dus hét filerecordjaar geworden sinds de start van onze tellingen.”

Het Vlaams Verkeerscentrum doet sinds 2011 tellingen op de Vlaamse wegen en berekent zo de filezwaarte, een combinatie van de lengte van de file en hoelang die blijft duren, uitgedrukt in kilometer.uur, een eenheid uitgevonden door het Verkeerscentrum. Vorige maand bedroeg de filezwaarte 1.035 kilometer.uur, in november 2019 was dat nog 938 kilometer.uur.

Nochtans zijn er nog steeds minder personenwagens op de weg dan voor corona. “Maar het vrachtverkeer is toegenomen”, weet Bruyninckx. “Er zijn dit jaar ook meer wegenwerken en er is meer hinder door ongevallen. De Vlaamse snelwegen zijn duidelijk oververzadigd, dat merk je zeker op de momenten dat het slecht weer is. We hebben maand na maand records verbroken, de filedruk was nog nooit zo hoog.”

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Vlaamse snelwegen krijgen steeds meer verkeer te verwerken en zijn helemaal dichtgeslibd. “Rond Antwerpen hebben we een enorme groei gezien, vooral in de avondspits. De Antwerpse Ring zit stampvol en heeft geen buffercapaciteit, het verkeer komt bij een incident helemaal tot stilstand, en meteen ook alle snelwegen die daarop uitkomen. Het drukste snelwegstuk in Vlaanderen blijft de Ring richting Nederland, tussen Berchem en Borgerhout: er is nergens zoveel verkeer als daar.”

“We weten uit onze tellingen dat het in de maanden vanaf de eindejaarsperiode tot februari rustiger is op de weg”, zegt Bruyninckx. “Al moet ik toegeven dat de eerste helft van december best pittig was. De voorbije weken waren er verschillende zware filedagen, vaak door incidenten. Op basis van de statistieken gaan we daar de komende maanden normaal gezien een beetje van gespaard blijven. Maar wanneer het verkeer weer aantrekt vanaf maart en april, zal je zien dat het weer drukker wordt, en de cijfers beloven niet veel goeds.”

Enkele records

  • 24 april 2023: De zwaarste ochtendspits van dit jaar met 279 kilometer file op de Vlaamse snelwegen, wegens felle regenval.
  • 14 november 2023: De drukste avondspits van dit jaar met veel incidenten in de kletterende regen.
  • Juni 2019: De zwaarste filemaand ooit gemeten door het Vlaams Verkeerscentrum.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen