2023 was het zwaarste filejaar: “De Vlaamse snelwegen zijn duidelijk oververzadigd”

© Joris Herregods

2023 is het zwaarste filejaar sinds het begin van de tellingen in 2011. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse Verkeerscentrum.

wver sco jvt

In 2023 is record na record gesneuveld op de Vlaamse snelwegen. In de maanden maart, april, mei en juli is telkens de hoogste filezwaarte opgetekend in vergelijking met diezelfde maanden sinds het begin van de tellingen in 2011.

Ook waren de files in november nog nooit zo zwaar. “Dat gold ook al voor maart, april, mei en juli, terwijl oktober de op één na zwaarste oktober ooit was”, zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. “2023 is dus hét filerecordjaar geworden sinds de start van onze tellingen.”

Corona

Nochtans zijn er nog steeds minder personenwagens op de weg dan voor corona. “Maar het vrachtverkeer is toegenomen”, zegt Bruyninckx. “Er zijn dit jaar ook meer wegenwerken en er is meer hinder door ongevallen. De Vlaamse snelwegen zijn duidelijk oververzadigd, dat merk je zeker op de momenten dat het slecht weer is. We hebben maand na maand records gebroken, de filedruk was nog nooit zo hoog.”

Tijdens corona was de hoop dat telewerken de filecijfers definitief de goede kant zou uitsturen. Maar dat is dus niet gebeurd.

De Vlaamse snelwegen krijgen steeds meer verkeer te verwerken. “Rond Antwerpen hebben we een enorme groei gezien, vooral in de avondspits. De Antwerpse ring zit stampvol en heeft geen buffercapaciteit, het verkeer komt bij een incident helemaal tot stilstand, en meteen ook alle snelwegen die erop uitkomen. Het drukste snelwegstuk in Vlaanderen blijft de ring richting Nederland, tussen Berchem en Borgerhout: er is nergens zoveel verkeer als daar.”

Normaal gezien is het vanaf de eindejaarsperiode tot februari rustiger op de weg. “Al moet ik toegeven dat de eerste helft van december best pittig was”, stelt Bruyninckx. “Wanneer het verkeer weer aantrekt vanaf maart en april, zal je zien dat het weer drukker wordt, en de cijfers beloven niet veel goeds.”