In Tongeren stonden in totaal 13 beschuldigden terecht.

Vijf spilfiguren schuldig bevonden voor foltering en dood in drugsmilieu, slachtoffer werd dagenlang gemarteld 

Op het assisenproces in Tongeren over de foltering en de dood van de 33-jarige Hilal Makhtout, zijn de vijf hoofdbeschuldigden schuldig bevonden aan foltering met de dood tot gevolg en bendevorming. Anderen werden vrijgesproken of schuldig bevonden aan lichtere misdrijven. Een strafmaat wordt donderdag bepaald. In maart 2019 werd Makhtout dagenlang gemarteld, waarna hij bezweek aan zijn verwondingen. Het ging om een afrekening in het drugsmilieu in Limburg. 

In Tongeren stonden in totaal 13 beschuldigden terecht. Voor de advocaat van de nabestaanden is iedereen schuldig die niet heeft ingegrepen tijdens het martelen. Het was uitkijken naar hoe de assisenjury precies zou oordelen, want makkelijk was het niet om het kluwen te ontwarren. De verschillende beschuldigden legden tegenstrijdige verklaringen af en ontkenden of minimaliseerden hun rol. 

De jury moest voor elk van de beschuldigden antwoorden op 78 schuldvragen, zoals bijvoorbeeld (al dan niet) schuldig aan foltering, onmenselijke behandeling, bendevorming, schuldig verzuim, slagen en verwondingen enz.  

De openbare aanklager had voor 5 hoofdbeschuldigden, onder wie 2 broers, een veroordeling voor foltering met de dood tot gevolg gevraagd. De jury is, na 11 uur beraadslaging, daarin dus gevolgd. De 5 zijn onder meer ook schuldig bevonden voor bendevorming. 

Voor 7 andere beschuldigden was een lichtere veroordeling gevraagd, en voor een 13e was de vrijspraak gevraagd. De jury vond 4 van hen schuldig aan onmenselijke behandeling (en dus geen foltering). 3 anderen zijn volledig vrijgesproken. 1 beschuldigde ten slotte werd door de jury schuldig bevonden voor schuldig verzuim. 

Over de strafmaat weten we donderdag dus meer. De 2 broers en de 3 andere spilfiguren riskeren een celstraf van 20 tot maximaal 30 jaar. 

Lijdensweg van het slachtoffer begon bij hem thuis

Hilal Makhtout, een drugsdealer uit Genk, werd op 9 maart 2019 ontvoerd uit zijn garage. Meteen krijgt hij heel wat klappen te verduren. Hij wordt in de koffer van een auto naar een andere plek gebracht, waar hij verder wordt gemarteld. Er zou een lading drugs en/of geld verdwenen zijn - de hoeveelheid verschilt naargelang de versies die rondgaan. Uiteindelijk wordt hij overgebracht naar een vakantiewoning in de buurt van Rochefort, waar hij uiteindelijk, 3 dagen later, zal bezwijken aan zijn opgelopen verwondingen.  

Meest gelezen