© BELGA

NMBS vraagt dringend bodycams voor treinbewakers door toenemende agressie

“Laat Securail-medewerkers snel toe bodycams te dragen, net zoals de politie.” Die oproep aan de regering deed NMBS-baas Sophie Dutordoir in de Kamer. Securail is de interne bewakingsfirma van het spoor.

Volgens Dutordoir zit de NMBS aan gemiddeld zes agressiegevallen per dag, “wat een gigantische impact heeft op het spoorwegpersoneel en wat totaal onaanvaardbaar is”.

Naast de vraag om snel bodycams toe te laten, versterkte de NMBS de interne bewakingsdienst vorig jaar met nog eens 50 extra mensen, kwestie van het aantal agressiegevallen naar beneden te krijgen. “Er kwam ook een betere samenwerking met de spoorwegpolitie en straks worden ook de beelden van de bewakingscamera’s van de NMBS en de politie beter uitwisselbaar”, aldus nog Dutordoir.

Zij beklemtoonde in de Kamer dat het hoge aantal agressiegevallen ervoor zorgt dat heel wat spoorwegmedewerkers ziek uitvallen. Daardoor vallen gaten in de organisatie, waardoor er vervolgens soms treinen moeten worden geschrapt. Want dan weer mee bijdraagt tot de meest dramatische stiptheidscijfers ooit voor het spoor. Door die dramatische cijfers moet de top van het spoorbedrijf zich dit jaar niet aan bonussen verwachten. (wer)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER