Tienduizend mondmaskers die Filip Dewinter uitdeelde, “kwamen van Chinese spion”

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zou in 2020 een levering van 10.000 mondmaskers hebben opgezet met de Chinese spion Shao Changchun. En dat terwijl hij in 2018 al eens in opspraak was gekomen voor zijn contact met die laatste. Zelf ontkent Dewinter de deal.

Pieter Lesaffer en Jef Van Hoofstat

In april 2020, bij het begin van de coronacrisis, smeekten regeringen in heel Europa om mondmaskers. Overal waren tekorten. Maar de Antwerpse Vlaams Belang-afdeling leek op dat moment eerder een overschot te hebben. Ze zette een actie op waarbij ze gratis mondmaskers uitdeelde. Volgens boegbeeld Filip Dewinter had de partij die bemachtigd dankzij zijn “contacten in China en Rusland”. Hij had gratis tienduizend mondmaskers op de kop kunnen tikken, net als enkele honderden beschermingspakken.

De opmerkelijke actie van toen kwam woensdagmiddag – 3,5 jaar later – op het kernkabinet ter sprake, in de nasleep van het spionageschandaal rond Frank Creyelman (eveneens Vlaams Belang). In het kernkabinet zit de premier met zijn zeven vicepremiers. Daar heeft de minister van Justitie, Paul Van Tichgelt (Open VLD), een nota van de veiligheidsdiensten toegelicht over Chinese inmenging. Die nota ging volgens meerdere bronnen niet enkel over Creyelman, maar ook over Vlaams Parlementslid Filip Dewinter.

Een van de elementen zou net die mondmaskeractie van 2020 zijn geweest. De diensten zouden over informatie beschikken waaruit blijkt dat Dewinter die levering heeft opgezet via zijn Chinese contactpersoon Shao Changchun, mogelijk via tussenpersonen. Nochtans is die man eind 2017 al ons land uitgezet voor spionage en is Dewinter daarmee in 2018 al eens in een schandaal verwikkeld geraakt. Toen raakte bekend dat hij jarenlang hand-en-spandiensten had verricht voor Changchun, die in Antwerpen een – zogezegd – culturele vereniging had.

(Lees verder onder de foto.)

Frank Verstraeten

Indertijd beweerde Dewinter dat hij niks afwist van die spionage-activiteiten, en dat hij te goeder trouw die contacten had onderhouden. Vandaag gaat dat argument niet meer op. In 2020 was voor iedereen duidelijk dat Changchun niet naar ons land was gekomen om de Chinese cultuur te promoten. Toch zou Dewinter die contacten nog steeds hebben onderhouden.

Maar Dewinter zelf ontkent dat hij na 2018 nog contact had met Shao Changchun. “Wel heb ik bij het begin van de coronacrisis eens vanuit China een pakketje van enkele tientallen mondmaskers gekregen, zonder dat ik daarom had gevraagd”, zegt hij. “Maar verder heb ik na zijn vertrek uit België geen contact meer gehad met Shao Changchun.”

(Lees verder onder de foto.)

Filip Dewinter (achteraan in beeld) in 2020 bij een levering gratis mondmaskers.© RR

Dewinter heeft ook facturen van de aankoop van mondmaskers bij een Belgisch bedrijf, namelijk Dis3bution van Frank Verstraeten – de ex-Zillion-uitbater runde in die periode een bedrijf van mondmaskers. Verstraeten bevestigt ook dat hij mondmaskers heeft verkocht aan Vlaams Belang.

Al dateren die facturen wel van mei 2020, terwijl Vlaams Belang haar actie een maand eerder al lanceerde. Bovendien is dat niet overeenstemming met wat Dewinter toen beweerde. Hij had het over zijn Chinese en Russische contacten, en ook nog over een “Chinese start-up in China, die ik ken omdat ze eerder al interesse toonden in een samenwerking in onze stad, van wie we deze gift kregen”. Wat nog wel iets anders is dan de mondmaskerhandel van Frank Verstraeten.

LEES OOK. Vlaams Belang-politicus Frank Creyelman werkte drie jaar lang voor Chinese spionagediensten, Van Grieken laat hem uit partij zetten

Nieuwe gelekte chats brengen ook Steven Creyelman in lastig parket

Steven Creyelman© BELGA

Vlaams Belang-Kamerlid Steven Creyelman komt dan weer vaker voor in de gelekte berichten die zijn broer de voorbije jaren uit­wisselde met een Chinese ­inlichtingenofficier dan tot dusver bekend was. Dat blijkt uit ­gelekte chats die Der Spiegel ­deelde met De Tijd.

Zelf had Steven Creyelman geen rechtstreeks contact met de inlichtingendienst, maar in verschillende chats met de geheim agent meldt zijn broer Frank wel hoe hij Steven inschakelde in het parlement.

Oud-senator Frank Creyelman liet zijn contact­persoon bij het Chinese ­ministerie van Staatsveiligheid meermaals weten dat hij zou overleggen met zijn broer voor de ­(betaalde) opdrachten die hij uitvoerde, omdat Steven Creyelman hem daar als ­Kamerlid bij zou ­kunnen helpen. Dat was bijvoorbeeld het geval toen de geheim agent in maart 2021 vroeg er voor te ijveren dat de EU en China elkaars corona­vaccinatiepaspoorten zouden erkennen.

Maar ook de Chinese inlichtingen­officier verwees verschillende ­keren naar Steven Creyelman om een klus te klaren in het parlement. Zo ook toen de Chinese telecomfabrikant ­Huawei in januari 2020 beschuldigd werd van spionage. Op aansturen van de Chinezen sprak Frank Creyelman zijn broer ook aan over een parlementaire tekst over internationale sancties.

In een reactie aan Der Spiegel en De Tijd bevestigt Steven Creyelman dat zijn broer hem regelmatig aansprak over de vermelde dossiers, maar hij zegt dat hij daarbij misleid werd en niet wist dat Frank Creyelman handelde in opdracht van de Chinese inlichtingendienst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen