Vijf verdachten schuldig aan dood door foltering op proces rond martelmoord

© Belga

Op het assisenproces in Tongeren over de foltering en de dood van de 33-jarige Hilal Makhtout, zijn de vijf hoofdbeschuldigden schuldig bevonden aan foltering met de dood tot gevolg en bendevorming. Drie beklaagden zijn vrijgesproken.

Bron: BELGA

Mohammed E., Dario N. en Fabio S. zijn woensdagavond door de Tongerse volksjury vrijgesproken van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de 33-jarige Hilal Makhtout. Het stond niet boven elk redelijke twijfel vast dat ze op de hoogte waren van de ontvoering en de foltering van Hilal vanaf zaterdag 9 maart 2019. Het slachtoffers zou drugs hebben gestolen en moest daarom sterven.

Wahid H., Abdel-Jalil N. en Mikail Y. werden schuldig bevonden aan het folteren in bendeverband van Hilal Makhtout, met de dood tot gevolg. De drie spendeerden tijdens het dodelijke weekend veel tijd bij het slachtoffer en sloegen hem.

Wahid H. wist dat ze Hilal zouden ontvoeren. Hij gaf toe in de garage grof geweld gebruikt te hebben. Hij heeft Hilal mee gekneveld en in de bestelwagen gezet. Hij gaf toe daar opnieuw geweld gebruikt te hebben. Ook een dag later gaf hij stokslagen aan de ondertussen zwaar toegetakelde Hilal. Hij erkende ook dat hij op vraag van Amine een alternatieve locatie had gezocht om Hilal vast te houden. Op zitting zei hij dat hij zich wilde bewijzen bij Amine.

Abdel-Jalil N. hielp bij de ontvoering en was de bewaker van Hilal het grootste deel van het weekend. Hij was aanwezig op alle locaties en plakte ook de ramen van de bestelwagen af voor de reis naar Forzée. Hij moest ook twee ontsnappingspogingen van Hilal tegenhouden. Hij gaf toe slagen gegeven te hebben aan Hilal. Tijdens alle verplaatsingen hielp hij ook met het in- en uitladen van Hilal. In Forzée hielp hij het slachtoffer ook in de kruipkelder te leggen. Zijn dna werd gevonden op de kabelbinders.

Donderdag strafmaat

Ook Mikail Y. hielp bij de ontvoering, en kende volgens de verklaring van Amine het doel van de actie. Ook hij hielp bij de overbrenging van Hilal naar de verschillende locaties en was in de kelder van Vito aanwezig, waar er volgens Amine zwaar geweld werd gepleegd. Mikail was ook een half uur alleen met het slachtoffer. Maandagnamiddag werd hij opgetrommeld om mee naar Forzée te gaan en hij hielp bij de voorbereidingen.

Ook de 27-jarige Amine A. en zijn 30-jarige broer Yassine A. zijn door de jury schuldig verklaard aan foltering van Hilal Makhtout met de dood tot gevolg.

Voor zeven andere beschuldigden was een lichtere veroordeling gevraagd. De 25-jarige Safouane A., de 24-jarige Omar H., de 26-jarige Vito F. en de 27-jarige Giuliano S. zijn schuldig verklaard aan de onmenselijke behandeling van Hilal Makhtout.

Om de strafmaat te kennen is het wachten tot donderdag.

LEES OOK. Jury martelmoord moet kiezen tussen foltering of onmenselijke behandeling: 30 jaar cel of 10 jaar cel?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen