Nicolas Maeterlinck

Studenten bezorgd om hervorming advocatenstudie: "Opleiding dreigt voor sommigen onbetaalbaar te worden"

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) gaat niet akkoord met het voorstel om de stage en opleiding van toekomstige advocaten aan te passen. Er zou een verplichte en onbetaalde opleiding komen, pas daarna kan de stage beginnen. "De open en democratische toegang tot de advocatuur staat op het spel."

Vandaag kunnen advocaten in spe meteen na het afstuderen een betaalde stage beginnen van drie jaar. Tegelijk volgen ze in de eerste twee stagejaren een beroepsopleiding met examens. Dat zou binnenkort veranderen: na een onbetaalde opleiding van een half jaar volgt een stageperiode van tweeënhalf jaar. De VVS vreest de gevolgen en vraagt een open debat over de hervorming.

Advocatuur moderniseren

Het voorstel komt van voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, die het beroep van advocaat wilde moderniseren. Momenteel buigt de Raad van State zich erover. Door de opleiding en de stage te splitsen, moeten stagiairs zich beter kunnen focussen op hun werk als advocaat. Er zouden ook afspraken komen over het statuut van stagiairs en over een betere verloning.

Financiële impact

Maar op die verloning wordt het dan wel langer wachten. Toekomstige advocaten zouden na hun studies een half jaar zonder inkomsten zitten, terwijl die opleiding hen juist geld zou kosten. De VVS vreest dat sommige studenten daardoor geen kans meer krijgen.

"De verplichte opleiding, waarschijnlijk een postgraduaat, zou al snel 4.000 euro kosten", zegt Jef Vandorpe van de VVS. "Er zijn heel wat studenten die instaan voor hun eigen levensonderhoud en alles zelf moeten betalen. Met een studentenjob hier en daar lukt dat niet. Dit zorgt ervoor dat de advocatuur openstaat voor diegenen die het zich kunnen veroorloven om de opleiding te volgen."

Open debat

De VVS wil een open debat met de betrokken universiteiten, politici en de advocatuur. De vereniging vraagt ook meer duidelijkheid over de inhoud, duur en kostprijs van de beroepsopleiding. "Eerst moet de inhoud volledig duidelijk zijn, pas dan kan je zoiets wettelijk verplicht maken. Andersom is voor ons geen optie. Alle belanghebbenden moeten betrokken worden bij de vormgeving van de toekomst van de advocatuur."

Meest gelezen