Els Ampe© BART DEWAELE

Els Ampe (ex-Open VLD) trekt met nieuwe partij ‘Voor u’ naar verkiezingen

Els Ampe, voormalig Vlaams Parlementslid voor Open VLD, trekt met een nieuwe partij naar de verkiezingen van juni 2024. “Voor het belang van de burger, voor u, niet het partijbelang”, klinkt het in een persbericht.

jvh

Ampe was sinds 2023 politiek actief voor Open VLD, waarvoor ze sinds 2019 in het Vlaams Parlement zetelde. De laatste jaren werd ze echter steeds kritischer voor de partijleiding: in 2020 stelde ze zich – zonder succes – al eens kandidaat om voorzitter te worden, en in september stapte ze definitief op bij de partij na nieuwe, omstreden voorzittersverkiezingen.

In juni 2024 zal Ampe dus met een eigen partij deelnemen aan de verkiezingen. “Samen met vier burgerpartijen en onafhankelijken, onder meer oud-VRT-journalist Peter Verlinden”, klinkt het. Het plan is om in elk parlement – federaal, Vlaams, Brussels én Europees – “onafhankelijke stemmen te laten weerklinken”. Dat plan zou 406 kandidaten vereisen, die Ampe hoopt te putten uit “enkele ex-Open VLD’ers, ex-LDD’ers, en de burgerpartijen Vista, Vrijheid, Volksliga, en L99”.

“Mensen hebben genoeg van de machtspartijen”, aldus Ampe. “Ze willen ook geen blind protest. Daarom is er ‘Voor U,’ een politieke beweging voor het belang van de burger, voor u, niet het partijbelang. Door samen te werken mikken we op 7 procent van de stemmen. Zo halen we in elke provincie in elk parlement een zetel. Zo kunnen we uw democratie herstellen en uw portemonnee beschermen tegen nieuwe belastingen.

“De kandidaten ‘voor U’ zijn enkel gebonden door een gedragscode en 12 principes, ‘De 12 werken voor U’”, aldus Ampe. “De nadruk ligt op democratie, ethiek en economie. Alle ‘voor U’ vertegenwoordigers hebben vrije meningsuiting over elke thema. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de parlementsleden van de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement die gebonden zijn door het zwijgakkoord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer