Stank trekt weg, oorzaak blijft voorlopig mysterie

© wjn

De mysterieuze geur die sinds dinsdag een 15-tal straten in Aalst teistert, was ook afgelopen weekend nog hier en daar present. Het parket Oost-Vlaanderen onderzoekt of er sprake is van een misdrijf. Intussen krijgt de stad kritiek op de aanpak van de overlast. “Riolen spoelen was niet de oplossing”, meent Stéphane Santy, dienstchef bij de brandweer gevaarlijke stoffen.

Wim Jacobs

Het stadsbestuur liet vrijdag weten dat er verhoogde concentraties aan koolwaterstoffen gevonden waren in het rioolstelsel. Dat zou erop wijzen dat de geur veroorzaakt werd door een onnatuurlijke vervuiling, mogelijk een lozing. Het parket van Dendermonde liet zaterdag weten te onderzoeken of het om kwaad opzet gaat. “We onderzoeken of er sprake is van een milieumisdrijf of dat er een accidentele oorzaak is”, aldus woordvoerder Caroline Jonckers.

Vrijdagnacht werden alvast nieuwe stalen genomen. “Het is wachten tot dinsdag voor de analyse. Wie toch geurhinder waarneemt, wordt aangeraden om opnieuw sifons, wasbakken en wasmachines door te spoelen met water en de ruimte te ventileren”, zegt Karolien Van Der Hulst van de stad Aalst.

LEES OOK: Onze man op bezoek bij de bewoners van de straten waar het al drie dagen stinkt

Intussen wordt hier en daar kritiek geuit op de manier waarop de geurhinder wordt bestreden. Onder anderen Stéphane Santy, 27 jaar ervaring en dienstchef bij de brandweer gevaarlijke stoffen, heeft sterke twijfels dat spoelen de correcte oplossing is. “Al dat water zorgt er enigszins voor dat de oorzaak verdund wordt, maar ook dat de geur zich over een nog grotere oppervlakte kan verspreiden. En dat is gebeurd: aanvankelijk ging het om twee à drie kilometer riool, intussen is het zeventig kilometer.” De man stelde de stad vrijdag voor om het probleem te bestrijden op basis van enzymen. “Maar daar werd niet op ingegaan, met de gevolgen van dien. Met onze techniek konden we het probleem in de beperkte verontreinigde zone aangepakt hebben zonder dat het zich kon verspreiden. De kostprijs en het feit dat de lokale brandweer niet met gespecialiseerde industriële brandweerdiensten wenst samen te werken zal denk ik het probleem geweest zijn.”

Burgemeester Christoph D'Haese is het daar niet mee eens. “Wij hebben tientallen mogelijke oplossingen en theorieën aangeboden gekregen van privéfirma's en hebben die samen met onze deskundigen, ook mensen met ervaring, zorgvuldig gewikt en gewogen. In dit voorstel was een oplossing aangeboden voor een zwavel-gerelateerd probleem. Dat is het volgens onze metingen niet. Vandaar dat wij voor een andere methode hebben gekozen.”

Geen nieuwe meldingen

Dinsdag worden nog gedetailleerde resultaten van metingen in de lucht,het water en slib verwacht. “Op de plaatsen waar wij gespoeld en/of geventileerd hebben, lijken de zaken zich trouwens te regulariseren. We hebben geen bijkomende meldingen meer ontvangen”, aldus D’haese.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen