Komt Super League er toch? Baanbrekend Europees arrest effent pad voor aparte competitie met topclubs: “Het monopolie van de UEFA is voorbij”

De FIFA en de UEFA hebben onrechtmatig gehandeld door de oprichting van de Europese Super League te blokkeren. Dat besliste het Europese Hof van Justitie. De rechtbank oordeelde dat zowel FIFA en UEFA misbruik maakten van hun dominante positie in de sport. Real Madrid en Manchester City die in een nieuwe ‘Super League’ spelen? Saudi-Arabië dat een nieuwe voetbalcompetitie opricht in Europa? Door een arrest van het Europees Hof van Justitie is het allemaal mogelijk.

Bart Lagae Jens Jacobs

LEES OOK. Antwerp haalt slag thuis: Gerechtshof vindt dat Belgenregel in strijd is met Europees recht

In april 2021 werd de voetbalwereld met verstomming geslagen toen plots de plannen om een Europese Super League uit de doeken werden gedaan. Twaalf van de grootste Europese clubs zouden daaraan deelnemen. Een golf van kritiek kwam en ook de UEFA dreigde met sancties waarna zes clubs hun staart introkken. Maar drie clubs, Real Madrid, FC Barcelona en Juventus, beslisten door te zetten en begonnen een juridische strijd tegen de UEFA. Die beschuldigde het van monopolievorming en van tegelijk regulator en organisator van het Europese voetbal te zijn. De UEFA zou zijn eigen topcompetitie, de Champions League, bevoordelen.

Daarnaast besloot A22 Sports Management, het Europese commerciële sportontwikkelingsbedrijf achter het project de FIFA en de UEFA voor de rechter te slepen. Ze betwistte het recht van de FIFA en de UEFA om de vorming van de ESL te blokkeren en sancties op te leggen aan concurrerende clubs.

LEES OOK. Hoe ziet die nieuwe ‘supercompetitie’ eruit? En wat zijn de gevolgen voor de Belgische clubs? Al uw vragen over de Super League beantwoord

Daar heeft de rechter nu, 2,5 jaar na datum, gehoor aan gegeven. Het Europees Hof bestempelt de organisatie van grensoverschrijdende clubcompetities en de exploitatie van mediarechten als een economische activiteit. ‘Daarom zijn deze onderworpen aan de regels over vrije concurrentie en vrij verkeer van personen en goederen. ’De gevolgen van het arrest vandaag kunnen verder reiken dan de Super League alleen. Als de UEFA zijn monopolie op organisatie verliest, en alleen nog regulator mag zijn, kan gelijk wie een professionele clubcompetitie in Europa oprichten. Saudi-Arabië kan zijn voetbalcompetitie bijvoorbeeld naar Europa overplanten.

De rechtszaak wordt gezien als een van de belangrijkste rechtszaken in tientallen jaren en kan net zulke verstrekkende gevolgen hebben voor de voetballerij als het Bosman-arrest. Het kan het hele stelsel in het internationale voetbal op zijn kop zetten.

LEES OOK. Pro League-CEO Lorin Parys keert zich tegen Super League: “Principes gaan lijnrecht in tegen fundamenten van onze sport”

© Getty Images

Organisator Super League in de wolken met uitspraak: “Het monopolie van de UEFA is voorbij”

Bernd Reichart, topman van A22 Sports (organisator van de Super League) was enorm opgelucht na de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. “De monopoliepositie van de UEFA is ten einde”, klonk het.

“Het voetbal is vrij. Clubs hoeven niet meer te vrezen voor sancties en mogen nu zelf hun toekomst bepalen. Wij willen de wedstrijden in de Super League gratis beschikbaar maken. En clubs, jullie inkomsten zijn gegarandeerd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Europees voetbal