Vlaams Parlementslid Els Ampe en oud-VRT-journalist Peter Verlinden trekken met nieuwe partij "Voor U" naar kiezer

Vlaams Parlementslid Els Ampe (ex-Open VLD) lanceert een nieuwe politieke partij genaamd "Voor U". Daarmee wil ze naar eigen zeggen een alternatief bieden voor de traditionele partijen, "waar iedereen moet stemmen zoals de voorzitter het zegt". Oud-VRT-journalist Peter Verlinden zal als onafhankelijke op de lijst staan. Bedoeling is om al in juni deel te nemen aan de verkiezingen. 

In september stapte Brussels Open VLD-gezicht Els Ampe op bij de liberalen. Ze kon zich naar eigen zeggen niet vinden in de manier waarop de huidige voorzitter Tom Ongena verkozen werd. "Open VLD zet de democratie bij het huisvuil", klonk het toen. Daarna ging ze verder als onafhankelijke in het Vlaams Parlement.

Nu trekt de politica met een gloednieuwe partij, genaamd "Voor U", naar de kiezer. "Onze beweging wil exact doen wat het zegt: opkomen voor de burger, en niet voor het partijbelang", zegt Ampe. "Een groot deel van de mensen weet niet op wie ze in juni moeten stemmen. Wat we wel zien is dat ze steeds vaker weglopen van de traditionele machtspartijen. Wij kunnen mensen een alternatief bieden."

Wij willen de portemonnee van de burger beschermen en de democratie herstellen

Els Ampe, Vlaams Parlementslid

Om de kiezer te overtuigen komt de partij met 12 zogenaamde werken of partijpunten. "Die draaien voornamelijk om democratie, ethiek en economie", aldus Ampe. "Wij willen de portemonnee van de burger beschermen en de democratie herstellen. Daarom willen we dat onze kandidaten uit alle lagen van de bevolking komen en de juiste expertise hebben om op te komen voor de zaken waar de burger van wakker ligt."

Oud-VRT-journalist

Naast Els Ampe staat er voorlopig nog maar één naam op de "Voor U"-lijst, en dat is voormalig VRT-journalist en Afrikakenner Peter Verlinden. "We zijn een beweging van mensen die vinden dat politieke vernieuwing bovenaan aan de agenda moet staan. Het is belangrijk dat mensen de kans krijgen om hun mening en bekommernissen te kunnen ventileren en dat dat ook in een parlement geraakt."

Ampe vertelt nog niet wie nog opkomt voor haar nieuwe partij. Wie wel meedoen, zijn een handvol kleine politieke partijen: de libertaire partij VolksLiga, het neutrale L99, Vrijheid en het Vlaams-progressieve Vista.

7 procent

Met de aankomende verkiezingen wil "Voor U" opkomen in elke kieskring voor zowel het Vlaamse, federale, Brusselse als het Europese parlement. "Maar de ambitie is ook om provinciaal en op sommige plaatsen lokaal op te komen", aldus Peter Verlinden. Ampe hoopt dat haar nieuwe partij 7 procent haalt. "Dat is ambitieus, maar je merkt nu eenmaal dat er binnen de samenleving een enorme drang leeft naar vernieuwing. Daarom geloof ik erin dat we die 7 procent gaan halen", besluit Ampe.

Meest gelezen