Archiefbeeld uit Soedan
AFP or licensors

Wereldvoedselprogramma stopt broodnodige voedselhulp aan 800.000 mensen in Soedan 

Er wordt voorlopig geen voedselhulp meer geleverd in delen van Soedan. Dat heeft het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties beslist. "Door de aanhoudende gevechten is het erg lastig om veilig hulp te bieden", klinkt het. Ongeveer 800.000 mensen zijn afhankelijk van die voedselhulp.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties moet noodgedwongen stoppen met het leveren van voedselhulp aan Gezira, een van de 18 staten van Soedan. Zo'n 800.000 mensen zijn van die voedselhulp afhankelijk. Op andere plaatsen in Soedan blijft de organisatie voorlopig wel actief.

"De aanhoudende gevechten maken het erg lastig voor humanitaire organisaties om veilig hulp te bieden, zeker nu steeds meer mensen op de vlucht slaan", schrijft de VN-organisatie in een verklaring. Vooral rond de hoofdstad Khartoem is veel geweld, waardoor de organisatie niet langer de veiligheid van haar medewerkers kan garanderen.

"Vreselijke megaramp"

Een einde van het conflict in Soedan is voorlopig nog niet in zicht. Op 15 april van dit jaar brak er in het Afrikaanse land een gewapend conflict uit tussen twee rivaliserende generaals, de ene van het reguliere leger, Abdel Fattah al-Burhan, en de andere van de paramilitaire groep RSF (Rapid Support Forces) Mohamed Hamdan Dagalo, ook bekend als Hemedti. 

Wat zijn de Rapid Support Forces (RSF)?

De RSF zijn ontstaan uit milities opgericht onder de vroegere dictator Omar al-Bashir, om te vechten tegen rebellen in de westelijke provincie Darfoer. Daar werd van 2003 tot 2020 een bloedige oorlog uitgevochten tussen het leger van al-Bashir, en rebellen die de overheid ervan beschuldigden dat ze niet-Arabische minderheden onderdrukte.

De milities, later de RSF, worden beschuldigd van massale mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden in Darfoer en elders, waaronder massamoorden en verkrachtingen.

Sinds het uitbreken van de oorlog zijn volgens de Verenigde Naties al zeker zeven miljoen personen ontheemd, het hoogste aantal ter wereld. Er zouden naar schatting al zeker 12.000 doden zijn gevallen, al ligt dat cijfer in werkelijkheid waarschijnlijk vele malen hoger. Doordat bepaalde regio's van Soedan erg afgelegen liggen, is het voor de VN moeilijk om een overzicht te maken van de slachtoffers.

Ondanks de "vreselijke megaramp", moet de VN het stellen met beperkte middelen. Volgens VN-medewerker Nkweta-Salami is ongeveer 2,4 miljard euro nodig om voldoende hulp te kunnen bieden, maar zou slechts 40 procent daarvan ter beschikking zijn.

Er wordt veel kritiek geuit op het gebrek aan steun dat Soedan krijgt van de internationale gemeenschap, terwijl er miljoenen mensen op de rand van hongersnood leven. Volgens de hulporganisatie heeft de honger in het land nu recordniveaus bereikt en kampen bijna 18 miljoen mensen met acute voedselonzekerheid. 

Waarom is het al langer onrustig in Soedan?

  • Eerst en vooral zijn er heel wat etnische spanningen, vooral in de regio Darfoer, een regio in het westen van het land, ten oosten van Tsjaad. In die provincie zijn er vaak opstootjes tussen verschillende etnische groepen.
  • Sinds de afzetting van de dictator Omar al-Bashir in april 2019 heeft het land te maken met aanhoudende onrust en politieke instabiliteit. De onrust is vooral gericht tegen de militaire regering die na de afzetting van al-Bashir aan de macht kwam. Er zijn vaak protesten voor meer democratische hervormingen en een einde aan de militaire dominantie in de politiek. 
  • En dan is er nog de economische crisis waar het land mee te maken heeft. De hoge inflatie en de devaluatie van het Soedanese pond hebben geleid tot een sterke stijging van de prijzen van basisgoederen, zoals brood en brandstof. Dit heeft de kosten van levensonderhoud voor veel Soedanezen enorm verhoogd, waardoor ze moeilijk rond kunnen komen.

Paramilitairen rukken op

De paramilitairen van de RSF lijken voorlopig de bovenhand te hebben in het conflict. Eerder deze week kondigde het Soedanese leger aan dat het zich noodgedwongen moest terugtrekken uit Wad Madani, de derde stad van het land. RSF-troepen zijn de laatste weken ook aan een opmars bezig in de regio Darfur. De RSF heeft het grootste deel van de hoofdstad Khartoem al in handen.

Het leger van Soedan controleert nu nog Oost- en Noord-Soedan. De vrees groeit dat het land daardoor in stukken gescheurd zal worden.

Bovendien is het leger de enige strijdende partij in het conflict dat over een luchtmacht beschikt. Het kiest er daardoor geregeld voor om luchtaanvallen uit te voeren. Maar bij die nieuwe luchtaanvallen zijn veel burgerslachtoffers gevallen, zeggen bewoners van de getroffen gebieden. Ook internationaal zijn er zorgen geuit over de luchtaanvallen van het leger.

Meest gelezen