Brusselse regering leent 475 miljoen euro voor metrolijn tussen Noord en Zuid

Brusselse regering krijgt 457 miljoen euro om een volwaardige metrolijn uit de bouwen tussen Noord en Zuid.© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De Europese Investeringsbank heeft donderdag een akkoord ondertekend met de Brusselse regering en openbaarvervoermaatschappij MIVB voor een lening van 475 miljoen euro, om de Brusselse pre-metroverbinding tussen Noord en Zuid uit te bouwen tot een volwaardige metrolijn.

jvh
Bron: BELGA

Het is de tweede schijf van 475 miljoen euro die aan het Brussels Gewest wordt toebedeeld voor de financiering van het metrolijn 3-project.

De eerste schijf werd eerder al toegekend aan het Gewest, als financiering van rollend materieel zoals bussen, trams en metrostellen. Deze schijf wordt specifiek voorbehouden voor de financiering van het, ondertussen “goed gevorderde”, traject van halte Albert over het Zuidstation tot aan het Noordstation, zegt minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). De aflossingsperiode van de lening loopt over een periode van 25 jaar, zegt de Europese Investeringsbank.

Vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank (en oud-vicepremier) Kris Peeters gelooft dat het krijgen van een lening van de EIB een kwaliteitslabel is voor een project, bijvoorbeeld omwille van de duurzaamheidscriteria.

Nieuwe tunnel Zuidpaleis

De Brusselse regering besloot, na een explosie van de kosten voor het project en de vaststelling dat een tunnel graven onder het Brusselse Zuidpaleis geen sinecure is, het geweer van schouder te veranderen. De tunnel die vanaf het toekomstige metrostation Toots Thielemans tot aan het Noordstation moet lopen, te graven van in het Zuidpaleis. Dat alternatieve en fel bekritiseerde plan bevindt zich nu nog in de fase van een lopend openbaar onderzoek. 

In ieder geval is Peeters ervan overtuigd dat dat nu eenmaal bij de bouw van grootschalige infrastructuurprojecten hoort. Zo verwijst hij naar de bouw van de metrolijn in Jakarta, waar de EIB ook in heeft geïnvesteerd. “We weten dat tijdens de uitvoering van de werken nog heel wat hindernissen genomen zullen moeten worden, maar dat weerhoudt ons er niet van om deze lening te verstrekken”, aldus Peeters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen