© ATV

Filip Dewinter over samenwerking met Chinese spion: “Terwijl de overheid faalde heb ik mondmaskers uitgedeeld, so what?”

“Op het moment dat de Belgische overheid zijn eigen stock moest vernietigen, heb ik er voor gezorgd dat gratis mondmaskers werden uitgedeeld. Wat een ongelooflijk misdrijf!”, zo reageert Filip Dewinter (Vlaams Belang) cynisch bij Belga op de nieuwe onthulling dat hij tijdens de coronacrisis een levering van 10.000 mondmaskers had opgezet met de Chinese spion Shao Changchun. Dewinter erkent dat hij “misschien naïef” is geweest, maar ontkent dat hij destijds op de hoogte was dat Staatsveiligheid de Chinees viseerde als zijnde spion.

joro
Bron: belga

Filip Dewinter komt in de nasleep van de zaak van zijn (voormalig) partijgenoot Frank Creyelman, zelf in troebel water in verband met vermeende samenwerking met Chinese spionnen. Dewinter blijft zijn handen in onschuld wassen en dat hem nu wordt aangewreven dat hij een deal opzette om 10.000 Chinese mondmaskers hier te krijgen, vindt hij te gek voor woorden.

LEES OOK. 10.000 mondmaskers die Filip Dewinter uitdeelde, “kwamen van Chinese spion”

In een interview met Belga ontkent Dewinter dat hij voor die mondmaskerdeal contact had met Changchun. Hij erkent wel dat hij zijn “gedeelde Chinese contacten” heeft aangesproken. “Ik heb er voor gezorgd dat hier gratis mondmaskers konden worden uitgedeeld, en ja, ik heb daar mijn Chinese contacten voor aangesproken. So what? Wat heb ik feitelijk misdaan?”, aldus Dewinter. “Is dit nu een aanval op de democratie? Ik denk van niet.”

“De Majesteit werd gezien als de grote held omdat hij bij de grote baas van Ali Baba (Chinees e-commercebedrijf, red.) is gaan lobbyen voor 500.000 mondmaskers en dan ben ik nu de stouterik”, verdedigt hij zich. Voor hem is er maar één conclusie: “Dit is een beschadigingsoperatie van mij en van mijn partij die het goed doet in de peilingen, niets meer en niets minder.”

Volgens Dewinter zochten hij en zijn partij contact met de Chinese vzw omdat ze geïnteresseerd waren in de Chinese gemeenschap en er electorale opportuniteiten in zagen. Dat de toenmalige voorzitter van de vzw Shao Changchun gevolgd werd door de Staatsveiligheid omwille van spionage, daar was Dewinter naar eigen zeggen niet van op de hoogte. “Ik ben misschien naïef geweest, maar als we dat hadden geweten hadden we die contacten natuurlijk direct verbroken.”

Bovendien, zegt Dewinter, onderhield Shao Changchun contacten met nog heel wat andere hoogwaardigheidsbekleders. Zo schermt hij met een foto uit 2024 waarop de man poseert naast toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op diens kabinet. “Wie ben ik dan om te twijfelen aan de man?”

Hij vindt dan ook dat de Staatsveiligheid politici beter moet informeren over mogelijke buitenlandse inmenging. “Het is voor ons ontzettend moeilijk om spionnen van correcte, eerlijke mensen te onderscheiden”, aldus Dewinter nog.

Uit een in 2018 uitgelekt rapport van de Staatsveiligheid bleek dat Dewinter jarenlang adviseur was bij een vzw (Europe China Cultural and Educational Foundation) die verdacht werd van Chinese spionage. De stichter van de vzw, de Chinees Shao Changchun, werd eind 2017 het land uitgezet. Het parket staakte het onderzoek naar Dewinter, omdat het hem niet kon beschuldigen van strafbare feiten. Hij vindt dan ook dat er nu “oude koeien uit de gracht” worden gehaald.

Geen link met zaak-Creyelman

Dewinter vindt voorts dat zijn zaak los staat van die van Frank Creyelman, van wie is aangetoond dat hij als informant werd gebruikt door een Chinese spioqn. Voor zover ik daarvan op de hoogte ben, zijn het twee aparte dossiers die niet met elkaar te maken hebben”, aldus Dewinter, die benadrukt dat hij ook niet genoemd wordt in de gelekte chatberichten. Dewinter veroordeelt wat Creyelman heeft gedaan. “Ik heb daar niks mee te maken”, zegt Dewinter.

LEES OOK. Na ontmaskering als spion voor China: ook broer van Frank Creyelman steeds meer onder vuur

LEES OOK. Steven Creyelman (Vlaams Belang) neemt ontslag als voorzitter van commissie Legeraankopen na spionageschandaal van zijn broer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER