© Handout via REUTERS

UEFA-voorzitter reageert hard na nieuwe Super League-plan: “Moet ik nu geamuseerd of geschokt zijn?”

De Europese voetbalbond UEFA is niet onder de indruk van het hernieuwde Super League-plan, dat door een vonnis van het Europese hof weer de wind in de zeilen krijgt. Sterker nog, voorzitter Aleksander Ceferin lacht het haast weg.

Koen Van Uytvange

Op een inderhaast belegde persconferentie deed UEFA een poging om de bom te ontmijnen die het Europees Hof van Justitie liet vallen. “Het Europese Hof heeft helemaal geen goedkeuring of groen licht gegeven voor de Super League”, zegt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. “De perstekst is het slechtste deel van de beslissing. Er is een groot verschil met het echte vonnis.” La Liga-voorzitter Javier Tebas, die ook even aan het woord kwam, noemde de berichten zelfs “manipulaties” van Barcelona, Real Madrid en A22 Sports Management, het bedrijf achter de Super League.

“Als ik de zogenaamde presentatie zie van A22 dan vraag ik me af of ik geamuseerd of geschokt zou moeten zijn na het zien van deze show”, schuwde Ceferin de harde woorden niet. “Aangezien Kerstmis dichtbij is, zal ik maar geamuseerd zijn. A22 zag een grote doos onder de boom, vierde dat uitbundig maar als je de doos opent, zal je zien dat er niet veel inzit.”

Volgens Ceferin kunnen clubs uit landen als Italië, Frankrijk of Engeland niet eens in een dergelijke competitie stappen. “Toen dit proces startte, hadden we onze regels nog niet aangepast. Maar in 2021 zijn we daaraan beginnen werken, in 2022 zijn ze aangepast. We zullen door het vonnis gaan en indien nodig, dit kan een kans zijn om onze regels te verbeteren, zoals we dat eerder deden. Maar ik denk niet dat er veel zal veranderen.”

© Handout via REUTERS

Volgens hem benadrukte het Europees Hof van Justitie net dat UEFA zijn competities organiseert – op basis van sportieve prestaties, open voor iedereen – volgens de regels. Hij vreest concurrentie dan ook niet. “De Super League heeft nooit om goedkeuring gevraagd. We zullen het ook niet tegenhouden. Dat hebben we vorige keer evenmin gedaan. Ze kunnen organiseren wat we ze willen. Ik hoop dat ze zo snel mogelijk en fantastische competitie met twee clubs oprichten. Ik hoop dat ze weten wat ze doen, maar daar ben ik niet zo zeker van. Het is een eigen keuze. Maar je kan niet in én buiten het systeem tegelijk opereren.” Ceferin ziet geen ruimte voor nog een extra competitie. “Kijk je naar de kalender, dan weet je dat dit onmogelijk is.” Spelers toelaten voor UEFA-clubcompetities én een Super League evenmin. “Ik denk niet dat we dat kunnen of willen doen.”

Volgens Ceferin is het nieuwe Super League-idee nog “meer gesloten” dan het vorige voorstel. “Clubs al Leicester of Girona zouden niet kunnen deelnemen.” De berichten op zijn telefoon en afkeuring door andere grote clubs en fans sterkte hem in zijn overtuiging. Ook PSG-voorzitter Nasser El Khelaïfi, president van de clubassociatie ECA, kwam aan het woord en sloot zich aan bij Ceferin. Het deed de UEFA-voorzitter besluiten: “Al de stakeholders hier aanwezig zijn het vaak oneens. We maken wel eens ruzie maar als het over een open competitie gaat, zijn we volkomen verenigd. Voetbal staat niet te koop, dat zal niet veranderen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer