Wout van Aert rijdt Giro, Vuelta én mikt op zege in klassiekers: “Als Vlaming is de Ronde vanzelfsprekend belangrijk”

Wout van Aert zal komend seizoen te bezichtigen zijn in de Giro én de Vuelta. Dat maakte de Kempenaar bekend tijdens de ploegvoorstelling van Visma-Lease a Bike. De 29-jarige Kempenaar laat zo de Tour aan zich voorbijgaan met als doel te pieken in de klassiekers, Giro en de Olympische Spelen. “Ik kijk ernaar uit om m’n ritten uit te pikken in de Giro”, aldus Van Aert.

Jens Jacobs
Bron: BELGA

Voor de veldritfan zal het een minder spannende winter zijn. Wout van Aert snoeide namelijk stevig in zijn crossprogramma met als grote doel te pieken in de voorjaarsklassiekers. “Ik heb een goede start gehad in het veld en kijk vooruit naar de komende weken”, kwam Wout van Aert tijdens de ploegvoorstelling van Visma-Lease a Bike terug op die beslissing. “Maar mijn doelen liggen op de weg. We zijn erachter gekomen dat we zonder het te beseffen te veel energie staken in de cross. Het was een moeilijke beslissing, maar het geeft me wat meer rust in mijn hoofd. Dat kan alleen maar helpen.”

Van Aert wil dus koste wat koste schitteren in het voorjaar. Vooral de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix staan met rood aangestipt de agenda van de Kempenaar. “De jacht op de Ronde en Roubaix is het eerste doel dit seizoen. Ons team is sterker dan vorig jaar, ook al verloren we Nathan (Van Hooydonck, red.). Maar er zijn veel sterke jongens bijgekomen.”

De Kempenaar ging eerder deze week de kasseien van Roubaix al eens verkennen. “Het was vrij modderig”, aldus Van Aert. “Maar het was droog, dus we hadden geluk met het weer. Het is nog lang, maar we wilden het materiaal toch al eens testen. We willen graag Roubaix winnen, dus we willen er ook honderd procent op voorbereid zijn. Elk jaar zijn wat veranderingen in het materiaal. Dus die wouden we nu op punt zetten. Het was niet zozeer een parcoursverkenning. Het is heel belangrijk om een grote klassieke ploeg te hebben om iedereen op scherp te zetten. Die hebben we nu. Dat is alleen maar goed.”

“Als een Vlaming, is de Ronde vanzelfsprekend belangrijk. Als kind is er één dag waarop je niets doet en tv kijkt, en dat is tijdens de Ronde. In Roubaix heb ik gemerkt dat die race me heel erg goed ligt. Ik heb er al heel wat pech gehad, maar als ik wat geluk heb kan ik erg dicht bij de zege komen.”

LEES OOK. Transfersoap rond Cian Uijtdebroeks lijkt definitief voorbij: “Alles gebeurt hier met de glimlach, daar was ik naar op zoek”

Giro én Vuelta

Na het voorjaar start Van Aert voor het eerst in de Giro om zich in het tweede deel van het seizoen voor te bereiden op de Olympische Spelen. Geen Tour de France dus voor de 29-jarige Kempenaar, wél de Vuelta en het WK. “Het is een erg leuk om eens de Giro te verkennen. Ik hoop één of meerdere ritten te winnen. Het is een lastige koers. Voor mij wordt het een andere aanpak dan normaal. Maar ik kijk ernaar uit om m’n ritten uit te pikken.”

Even werd er bij de fans geopperd of Van Aert in de Giro niet voor het algemeen klassement moet gaan. Maar die hoop duwt sportief directeur Merijn Zeeman meteen de kop in. “Tenzij er misschien een account GCVanAert komt”, lacht Zeeman, naar analogie met GCKuss, een Twitter-account dat Sepp Kuss steunde in zijn raid naar Vuelta-winst. “Serieus, dat zal niet gebeuren. Wout zal samen met Olav Kooij op ritten jagen.”

Jonas Vingegaard zal het dus in de Ronde van Frankrijk zonder Nathan Van Hooydonck én Wout van Aert moeten doen. ““Wout is één van de beste renners te wereld”, spaarde de Deen zijn woorden niet. “Uiteraard ga ik hem missen in de Tour. Net zoals ik Nathan ook ga missen. Het wordt zo toch wat lastiger.”

LEES OOK. Jumbo-Visma “breekt de contracten van Vingegaard en Kuss open”, Uijtdebroeks bij UCI nog steeds geregistreerd als BORA-renner

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen