Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Student schiet zeker 14 mensen dood in universiteit in Praag, ook vader van schutter dood aangetroffen

Bij een schietpartij op de Karelsuniversiteit in Praag zijn zeker 14 doden en 25 gewonden gevallen. Dat zegt de politie. Een tiental mensen zou nog zwaargewond zijn. De schutter was student aan de universiteit en werd uitgeschakeld door de politie. Eerder op de dag werd ook het lichaam van zijn vader gevonden.

Volgens de lokale politie zijn minstens 14 doden en 25 gewonden gevallen bij een schietpartij op de faculteit Filosofie van de Karelsuniversiteit in de Tsjechische hoofdstad Praag. Eerder was sprake van 15 doden, maar bij dat aantal was blijkbaar ook de dader gerekend.

Onder de slachtoffers zouden ook buitenlanders zijn, maar het is nog niet duidelijk of zij dood of gewond zijn. Volgens de Nederlandse omroep NOS is in elk geval een Nederlander gewond geraakt.

BEKIJK - Op de vlucht voor de schutter springen studenten van een richel:

Videospeler inladen...

De schutter is uitgeschakeld, meldt de politie. Hij was student aan de universiteit. Zijn lichaam werd teruggevonden in het universiteitsgebouw. Volgens de politie zou de dader zelfmoord hebben gepleegd, waarna de politie nog het vuur op hem zou hebben geopend.

Eerder op de dag werd ook het dode lichaam van de vader van de schutter thuis aangetroffen in een dorp vlak bij Praag. Er werd daarop een opsporingsbericht verspreid naar een jongeman van 24 in verband met de gewelddadige dood op de man. De politie gaat ervan uit dat het om dezelfde dader gaat. Hij is echter nog niet geïdentificeerd, omdat zijn lichaam te zwaar is toegetakeld.

BEKIJK - Student opent vuur in universiteit, medestudenten worden in veiligheid gebracht door de ordediensten:

Videospeler inladen...

De politie meldt dat het Jan Palachplein voor de universiteit en de ruime omgeving ervan zijn afgesloten. De politie vraagt mensen in de omgeving om binnen te blijven.

Over het motief van de dader is nog niet veel geweten. Volgens de politie is er op dit moment geen sprake van een link met internationaal terrorisme.

De dader zou wel geïnspireerd geweest zijn door soortgelijke aanslagen in het buitenland. Volgens Tsjechische media zou hij op het sociaal netwerk Telegram geschreven hebben dat hij de wereld haat en van plan was om zoveel mogelijk pijn achter te laten.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan handelde de schutter hoe dan ook alleen.

Premier zet binnenlandse trip stop

De Tsjechische premier Petr Fiala is vandaag naar Praag teruggekeerd. Hij bracht op het moment van de schietpartij een bezoek aan de regio Olomouc, maar heeft beslist om zijn bezoek stop te zetten en terug te keren naar de hoofdstad.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Rakušan kondigde aan dat hij de plaats van de schietpartij zou bezoeken. "Het is een onvoorstelbare tragedie, het is iets vreselijks, het treft jonge mensen. De sfeer in Tsjechië voor Kerstmis is onherkenbaar veranderd door de daad van één gekke schutter", vertelde de minister aan Tsjechische media.

Rakušan maakte ook bekend dat er na de evacuatie een grote hoeveelheid wapens is gevonden in het universiteitsgebouw. Zonder een snelle tussenkomst van de politie hadden er tientallen slachtoffers kunnen vallen, zei hij.

BEKIJK - "Vrienden zijn gelukkig allemaal oké", zegt Vlaamse studente in Praag:

Videospeler inladen...

Op het moment van de schietpartij was er heel wat paniek in en rond het gebouw. Op beelden op sociale media is te zien dat mensen in groepjes weglopen. Sommige studenten die in het gebouw waren, schuilden zelfs op een richel onder een raam. Op beelden is te zien dat ze op een gegeven moment op een onderliggend dak springen.

"Ik studeer zelf op de technische universiteit, iets verder van het centrum", vertelt Amber Mertens, een 21-jarige studente van de UGent die in Praag studeert. "Ik kreeg berichten van vrienden die op de bewuste faculteit zitten. Ze vroegen of alles oké was met mij. Ik ben dan gewoon naar huis geweest en heb opgezocht wat er exact is gebeurd."

"Mijn kotgenoot was wel in shock. Zij was dicht bij de plaats waar het gebeurde en zag mensen weglopen. Ze is de menigte gevolgd en een café in gegaan. Daar kon ze even tot rust komen, later is ze dan naar huis gegaan."

Het drama op de universiteit is de dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van Tsjechië. In 2019 stierven zes mensen bij een schietpartij in een ziekenhuis in Ostrova, in 2015 kwamen acht mensen om in Uherský Brod.

Politiediensten op een balkon van het universiteitsgebouw.

Meest gelezen