HERBELEEF. Dodentol van schietpartij in universiteit Praag loopt op tot 14, ook 25 gewonden

In het centrum van Praag zijn er minstens 14 doden en 25 gewonden gevallen bij een schietpartij in een universiteitsgebouw. Dat meldt de Tsjechische politie. De schutter, een 24-jarige voormalige student van de universiteit, is ondertussen geneutraliseerd. Ook zijn vader werd eerder op de dag dood aangetroffen.

gli

Donderdagmiddag brak er paniek uit op de Faculteit Filosofie van de Karelsuniversiteit in centrum Praag. Een onbekende schutter had het vuur geopend op toevallige aanwezigen. De hulpdiensten rukten massaal uit.

(lees de liveblog onder de kaart)

Mathijs Vangeloven

Wat weten we al?

  • Bij een schietpartij in een universiteitsgebouw in het centrum van Praag zijn minstens 14 doden en 25 gewonden gevallen. Ook de vader van de schutter werd eerder op de dag dood aangetroffen
  • Op beelden op sociale media is te zien hoe studenten en werknemers wegrenden van het gebouw. Anderen verschansten zich in leslokalen door de deur te barricaderen en het licht uit te doen. Enkele mensen verstopten zich ook aan de buitenkant van het gebouw, op een nauwe richel onder een raam. 
  • De dader is David Kozak, een 24-jarige student van de universiteit. Hij overleed ter plaatse, vermoedelijk beroofde hij zichzelf van het leven. Dit weten we al over hem. 

Eerste slachtoffers van schietpartij in Praag krijgen naam en gezicht: “Buitengewoon wreed nieuws”

Bij de schietpartij in de Tsjechische hoofdstad Praag zijn donderdag 13 slachtoffers gevallen. Inmiddels is de identiteit van twee slachtoffer officieel bevestigd. Lees hier meer.

Politie zocht schutter Praag al na moord op vader en baby, beelden vrijgegeven van wat er zich in universiteit afspeelde

De politie heeft vrijdag tijdens een persconferentie bodycambeelden gedeeld om meer duidelijkheid te geven over wat er zich donderdag precies heeft afgespeeld tijdens de dodelijke schietpartij in Praag. Volgens de politie schoot schutter David Kozak (24) zichzelf neer én vermoordde hij dagen voor de schietpartij ook al een vader een zijn pasgeboren dochtertje. Lees hier meer.

Aantal slachtoffers bijgesteld naar 13, dader pleegde zelfdoding

Bij de schietpartij in Praag zijn dertien dodelijke slachtoffers gevallen, en geen veertien. Dat melden de Tsjechische autoriteiten. De dader pleegde nadien zelfdoding. "We kennen de identiteit van de veertien doden. Het gaat om dertien slachtoffers en de dader zelf", aldus minister van Binnenlandse Zaken Vit Rakusan. Eerder was er sprake van vijftien doden, onder wie de schutter, en 25 gewonden.

De politie bevestigde ook dat de dader zelfdoding pleegde. Daarover was nog onduidelijkheid, omdat de politie ook het vuur opende op de schutter.
Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Al meer dan 100.000 euro ingezameld voor gewonden en nabestaanden slachtoffers

De Karlsuniversiteit in Praag heeft een fondsenwervingscampagne opgezet voor de gewonden en de nabestaanden van de slachtoffers. Vrijdagochtend hadden meer dan 2.700 mensen in totaal bijna 2,7 miljoen kronen gestort, omgerekend meer dan 100.000 euro, is te zien op de website van de geldinzameling.
De Tsjechische regering heeft voor zaterdag een dag van nationale rouw aangekondigd. De vlaggen hangen halfstok en de katholieke aartsbisschop zal een herdenkingsmis houden in de Sint-Vituskathedraal.

"Geen Belgische slachtoffers bij schietpartij in Praag"

Er staan geen Belgen op de voorlopige namenlijst met slachtoffers van de schietpartij in Praag, die werd vrijgegeven door de Tsjechische autoriteiten. Dat bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken aan onze redactie. "De FOD Buitenlandse Zaken blijft deze zaak nauwlettend opvolgen, via zijn ambassade in Praag en de betrokken diensten in Brussel", aldus woordvoerder David Jordens.

Onder de gewonden van de schietpartij zouden zich volgens de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Vit Rakusan drie buitenlanders bevinden.

Reactie Karelsuniversiteit: "Laten we samen sterk staan"

Het bestuur van de Karelsuniversiteit, waar de dodelijke schietpartij in Praag donderdag plaatsvond, heeft een reactie geplaatst op X (voorheen Twitter). "Beste collega's, beste studenten. In verband met de tragische gebeurtenissen die vandaag plaatsvonden aan de Faculteit Letteren en die resulteerden in een aantal verloren en vernielde levens, betuigen wij ons diepste medeleven aan alle overlevenden die dierbaren hebben verloren. Onze gedachten zijn nu bij de dierbaren van diegenen die nog altijd vechten voor hun leven", luidt het onder meer.

"Het niveau van geweld dat vandaag op de universiteit heeft plaatsgevonden, is nieuw en schokkend, zowel voor onze academische gemeenschap als voor Tsjechië. Laten we dus samen sterk staan ​​in deze moeilijke tijden."

Dag van nationale rouw

Zaterdag 23 december wordt een dag van nationale rouw in Tsjechië. Dat heeft de regering donderdagavond aangekondigd na de dodelijke schietpartij in hoofdstad Praag.

Balans bijgesteld naar 14 doden en 25 gewonden

Bij de schietpartij op een universiteit in de Tsjechische hoofdstad Praag zijn 14 doden gevallen. Dat heeft de Tsjechische politiechef Martin Vondrasek donderdagavond op televisie verklaard. Eerder was er nog sprake van 15 doden. Ook de schutter kwam om het leven. Volgens de nieuwe balans is er ook sprake van 25 gewonden, van wie 10 er erg aan toe zijn.
Een mannelijke schutter drong donderdagnamiddag de campus Letteren en Wijsbegeerte van de Karelsuniversiteit binnen. Ook hij overleed. Of hij zelfmoord gepleegd heeft dan wel door de politie werd doodgeschoten, is nog onduidelijk. Voor de schietpartij zou de man ook zijn vader vermoord hebben.
Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.
 

Enorm arsenaal aan wapens gevonden in universiteitsgebouw: "Er hadden nog veel meer slachtoffers kunnen vallen"

"We hadden veel meer slachtoffers kunnen hebben als de politie niet zo snel had ingegrepen." Dat concludeert de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken, nadat hij op de persconferentie bekendmaakt dat er een "enorm arsenaal aan wapens en munitie" is teruggevonden in het universiteitsgebouw. 

Tsjechisch minister van Binnenlandse Zaken: "Schutter was mogelijk ook verantwoordelijk voor twee moorden van vorige week"

De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken heeft in een nieuwe persconferentie gezegd dat de politie onderzoekt of de schutter van vandaag ook verantwoordelijk was voor de dood van twee mensen die vorige week werden teruggevonden in een bos nabij Praag. Ze gaan er voorlopig van uit dat de 24-jarige jongeman zijn slachtoffers willekeurig koos.  

De politie benadrukt wel dat ze de man nog niet in het vizier hadden na de gebeurtenissen van vorige week. De vermoedelijke dader, David Kozak, had ook geen strafblad.

Eerst vermoordde hij zijn vader, dan trok hij naar de universiteit: dit weten we al over de schutter

De 24-jarige dader van de schietpartij heeft ondertussen een gezicht en een naam gekregen. Dit weten we al over de man die donderdag dood en verderf zaaide in de Tsjechische hoofdstad Praag. Lees hier meer.

Beelden tonen hoe schuilende omstanders van dak springen om aan schutter te ontkomen

Op videobeelden die op sociale media zijn verschenen is te zien hoe omstanders proberen te schuilen voor een 24-jarige student, die in de Tsjechische hoofdstad Praag het vuur opende op een universiteit. Via het raam vluchten ze naar buiten om zich dan te verstoppen op een lagerliggend dak en op de rand van het gebouw.
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/nb?autoplay=false&videoId=Ry1o…
player.agnoplay.com

"Dader werd geholpen door zijn vriendin"

Volgens een journalist ter plaatse van de Nederlandse Volkskrant werd de schutter geholpen door zijn vriendin. De politie zou aan de journalist bevestigd hebben dat de vriendin nog steeds voortvluchtig is en mogelijk op weg naar het buitenland.

Politie ontruimde universiteitsgebouw, maar de dader trok naar een ander gebouw

Politiewoordvoerder Martin Vondracek heeft verdere info gegeven over de tijdlijn van deze zwarte dag. Om 12.40 uur zou de politie  het levenloze lichaam van een man hebben ontdekt in Hostoun, een dorp op een twintigtal kilometer van Praag. Sindsdien maakte de politie jacht op zijn zoon, omdat er informatie was dat hij uit was op een slachtpartij. 

De speurders kwamen zo op de universiteit terecht: ze ontruimden er een gebouw waar de 24-jarige jongeman normaal om 14 uur een college zou bijwonen. Maar de schutter trok naar een ander universiteitsgebouw. Daar opende hij het vuur. Om 14.59 uur kreeg de politie een eerste melding binnen. Enkele minuten later arriveerden de eerste agenten, twaalf minuten later arriveerde een SWAT-team.

Om 15.20 uur ontving de politie uiteindelijk informatie dat het lichaam van de dader was gevonden. Alles lijkt op zelfmoord, maar omdat agenten ook schoten afvuurden in zijn richting, is het niet duidelijk wat de directe doodsoorzaak was. 

Tsjechische regering komt vanavond samen voor spoedoverleg

De Tsjechische regering komt deze avond nog bijeen voor een spoedvergadering. Volgens CT24, een Tsjechische televisiezender, staat de bijeenkomst gepland om 21 uur.

Ook Nederlander tussen de slachtoffers

De Nederlandse overheid laat weten dat één van de 24 gewonden de Nederlandse nationaliteit heeft. De man wordt momenteel in het ziekenhuis verzorgd. Over zijn precieze toestand wil het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken voorlopig niets kwijt.

"Waarschijnlijk pleegde dader zelfmoord"

Het lichaam van de schutter werd aangetroffen in het universiteitsgebouw. Het is momenteel niet helemaal duidelijk of hij zichzelf van het leven beroofde of werd gedood door de veiligheidsdiensten. "Afgaande op de informatie waar ik over beschik, zou er sprake zijn van zelfmoord, maar de politie heeft ook een dienstwapen gebruikt", aldus politiewoordvoerder Martin Vondracek. 

Dader was 24-jarige student wiens vader eerder op de dag dood werd aangetroffen

De politie heeft meer informatie over de dader gedeeld. Het gaat om een 24-jarige student van de faculteit waar de schietpartij plaatsvond. Eerder op de dag werd zijn vader dood aangetroffen in een dorpje zo'n 21 kilometer buiten Praag. Volgens de politie was de schutter mogelijk geïnspireerd door schietpartijen in het buitenland, maar er zou geen link zijn met "internationaal terrorisme". 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer