Opnieuw leerling Lierse school besmet met varkenslintworm: “Deel van de kinderen wordt begin volgend jaar preventief onderzocht”

Lier -

Bij een oud-leerling van basisschool Het Molentje in Lier is een geval van varkenslintworm vastgesteld. Het is al de vijfde keer dat de school ermee wordt geconfronteerd. Begin volgend jaar komt er een preventief onderzoek bij een deel van de leerlingen. Het risico voor de andere kinderen blijft volgens het Departement Zorg beperkt.

Kristof Van Rompaey

Drie leerlingen van Het Molentje werden in juni getroffen door een geval van varkenslintworm. In oktober kwam daar nog een vierde geval bij. Bij een vijfde kind werd nu tijdens een preventief onderzoek ook een larfje gevonden.

De leerling is intussen doorgestroomd naar het secundair onderwijs. Het kind heeft geen ziekteklachten en volgt een medicamenteuze behandeling. Een groot deel van het schoolteam is intussen al onderzocht. Het CLB polst ook bij ouders naar onder andere hun reis- en eetgeschiedenis, maar waar de bron van de besmetting ligt, is nog niet duidelijk.

Risico laag

“Nog voor dit vijfde geval was er al een overleg met de medische wereld over het nut van een preventief onderzoek”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg. “Nu is beslist om er versneld werk van te maken. In januari of februari gaan we een deel van de kinderen preventief onderzoeken via een soort van steekproef. Bij welke leerlingen dat gebeurt, wordt de komende weken bepaald. Op basis van dat resultaat kunnen we vaststellen waar er meer risico’s zitten en waar we eventueel bijkomend onderzoek kunnen inplannen.”

LEES OOK. Drie schoolkinderen besmet met zeldzame varkenslintworm: “Vermoedelijk door besmet voedsel van buitenlandse origine”

Volgens Moonens gaat het zeer waarschijnlijk niet om een nieuwe besmetting, maar raakte het kind eerder al besmet en werd dat nu pas vastgesteld. “Kinderen zijn zelf trouwens geen bron van besmetting”, zegt hij. “Het risico voor andere leerlingen blijft dus beperkt.”

Oplettend zijn

In januari plant Het Molentje een infoavond voor ouders. De kinderen bij wie de besmetting eerder al was vastgesteld, zijn behandeld en worden op school goed opgevolgd. “Ze stellen het goed”, zegt directrice Greet Roussau. “We proberen natuurlijk zeer oplettend te zijn voor alle kinderen. Als er symptomen als hoofdpijn optreden, geven we dat meteen door aan de ouders. De handhygiëne wordt ook erg in de gaten gehouden, zoals dat altijd is gebeurd.”

LEES OOK. Nog een besmetting met varkenslintworm vastgesteld in Lierse basisschool

Een varkenslintworm komt normaal niet in onze contreien voor. Gevallen in ons land worden meestal veroorzaakt door het eten van besmet voedsel in het buitenland. Die persoon kan dan wel op zijn beurt anderen besmetten via bijvoorbeeld sporen in de uitwerpselen die aan de handen blijven zitten. Die sporen kunnen zich in de ‘ontvanger’ niet verder ontwikkelen tot nieuwe lintwormen, maar wel tot (ernstige) gezondheidsklachten leiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners