© REUTERS

Duizenden passagiers van Eurostar vast door staking bij uitbater Kanaaltunnel

Vele duizenden passagiers werden donderdag getroffen door een onaangekondigde staking bij de uitbaters van de Kanaaltunnel. De staking is intussen afgelopen, maar het treinverkeer van het vasteland naar het Verenigd Koninkrijk en terug zat donderdag zo goed als volledig strop.

tg mtm

Bij personeel van uitbater Getlink aan de Franse kant van de tunnel was donderdag rond de middag een spontane staking uitgebroken. Daardoor konden er geen treinen door de Kanaaltunnel sporen.

HST-operator Eurostar zag zich genoodzaakt om alle verdere treinen op donderdag te annuleren. In totaal gaat het om dertig verbindingen tussen Brussel en Londen, en Parijs en Londen. Ook treinoperator LeShuttle, die voertuigen en hun inzittenden per trein door de Kanaaltunnel vervoert, moest zijn diensten opschorten.

De staking was volgens de vakbonden het gevolg van een “verslechtering van het sociale klimaat”. Volgens Getlink eisten ze een verdrievoudiging van de beloofde eindejaarspremie van 1.000 euro.

Donderdagavond rond 19.30 uur maakte vakbond FO het einde van de staking bekend. “De werknemers gaan weer aan het werk omdat de harde onderhandelingen die we de hele dag hebben gevoerd met de directie, resultaten hebben opgeleverd waar we tevreden mee zijn”, zei vakbondsman Franck Herent aan het kantoor van Getlink in Coquelles. “Dit akkoord maakt de geleidelijke hervatting mogelijk van de treindiensten van LeShuttle vanaf donderdagavond en van Eurostar vanaf vrijdag”, laat Getlink weten.

Eurostar bevestigt donderdagavond in een reactie dat het treinverkeer vrijdagochtend normaal hervat. “Klanten die vandaag getroffen werden, hebben rechtstreeks bericht gekregen over hun reis en hadden de optie om hun tickets gratis om te ruilen of hun geld terug te vragen”, klinkt het nog. Donderdag werden dertig Eurostar-treinen geannuleerd vanuit Londen, Parijs of Brussel.

“Plots stopte de trein”

Het is voorlopig niet duidelijk hoeveel passagiers getroffen werden, maar het gaat zeker om vele duizenden reizigers. Onze collega Bo Vanluchene was een van hen. “Plots stopte de trein voor de tunnel in Calais. Er was een staking. Na een uurtje zijn we terug naar het station van Calais gereden, waar de deuren gesloten bleven omdat het om een servicestation gaat. Intussen is de trein terug vertrokken richting vertrekpunt.”

Klanten die getroffen werden, hebben rechtstreeks bericht gekregen over hun reis en hadden de optie om hun tickets gratis om te ruilen of hun geld terug te vragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER