Meer dan helft van Vlaamse restaurants blijft gesloten tijdens eindejaar: “Mensen vieren kerst in kleinere kring”

Wie met de feesten sluit, doet dat om personeelsredenen.© Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Ruim de helft van de Vlaamse restaurants houdt opnieuw de deuren gesloten tijdens de eindejaarsperiode. Dat meldt sectorkoepel Horeca Vlaanderen na de jaarlijkse eindejaarsbevraging.

jvh
Bron: BELGA

Het merendeel van de restaurants blijft gesloten tijdens de feestdagen: slechts 35 procent van de horecaondernemers beslist om de deuren open te houden tijdens de feestperiode. Met kerstavond opent maar een op de vijf bevraagde restauranthouders de deuren, met Kerstmis is dat 30 procent. Een daling tegenover 2022: toen was dat respectievelijk 26 en 35 procent.

“Net zoals vorige jaren vieren mensen kerst in kleinere kring, althans op restaurant: voornamelijk groepen tussen de vier en acht personen reserveren voor een hapje en een drankje buitenshuis.” Met Nieuwjaar is slechts een op de vier restaurants open”, klinkt het.

Bij de cafés en drinkgelegenheden is iets meer dan 40 procent geopend tijdens de kerstdagen – tijdens oud naar nieuw is dat 57 procent. Ook ongeveer de helft van de Vlaamse traiteurzaken en feestzalen blijft gesloten tijdens de feestperiode.

Zaakvoerders die hun zaak sluiten, doen dat om personeelsredenen: ze willen de medewerkers thuis laten vieren, vrezen te hoge loonkosten, of hebben gewoon niet voldoende keuken- en zaalpersoneel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen