mobiliteit

Op weg naar record van 7 miljoen snelheidsboetes, en volgend jaar belooft dat nog een pak hoger te liggen

© Jimmy Kets

We zijn dit jaar op weg naar 7 miljoen snelheidsovertredingen in België, ofwel een gemiddelde van 19.000 boetes per dag.

Werner Rommers

Vorig jaar werden er in België 6,2 miljoen snelheidsovertredingen vastgesteld, een record. Maar 2023 is goed op weg om dat record te verbrijzelen. Volgens cijfers van de federale politie gingen er de eerste helft van dit jaar al meer dan 3,4 miljoen snelheidsboetes de deur uit. In dat tempo eindigen we dit jaar op bijna 7 miljoen snelheidsboetes.

De meeste snelheidsboetes vonden plaats in maart, toen er gemiddeld elke dag 21.000 te vlugge chauffeurs op de bon vlogen.

Wat opvalt, is het verschil tussen het noorden en zuiden van het land. Vlaanderen, dat veel meer trajectcontroles heeft geïnstalleerd, tekent de eerste jaarhelft van 2023 voor liefst 72 procent van de uitgeschreven snelheidsboetes.

Het Waalse Gewest is daarentegen goed voor 22 procent en Brussel voor zo’n 6 procent, blijkt uit de statistieken van de federale politie.

De kans is erg groot dat we ook volgend jaar op een nieuw record afstevenen, tenzij de Belg massaal de snelheidslimieten begint te respecteren. De federale regering maakte onlangs forse budgetten vrij, zodat politie en justitie volgend jaar nog meer snelheidsovertredingen kunnen verwerken. Her en der in Vlaanderen staan immers nog steeds trajectcontroles stof te vergaren, omdat de computersystemen bij de federale politie en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit hun maximale capaciteit hebben bereikt.

De bedoeling is om straks ook langs gewestwegen zonder quota en tolerantiemarges te kunnen flitsen. Nu mogen sommige politiezones bijvoorbeeld maar om de week flitsen. Of wordt er pas geflitst al een bestuurder 20 km per uur sneller dan de toegelaten maximumsnelheid rijdt, omdat politie en justitie anders de stortvloed aan snelheidsboetes niet verwerkt krijgen.