Worden onze boodschappen echt duurder in vergelijking met de buurlanden? Het beeld is genuanceerder dan je zou denken

Op vraag van politici heeft het Prijzenobservatorium van de FOD Economie een grote vergelijkende studie uitgevoerd van de supermarkten in België en onze buurlanden: Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Waarom is dit belangrijk?

2022 markeerde de terugkeer van de inflatie in de eurozone. En België is zeker niet gespaard gebleven, met een inflatie van meer dan 12 procent in oktober 2022, gedreven door energieprijzen en voedselinflatie, die op zijn hoogtepunt 20 procent bereikte. Door deze stijging van de supermarktkosten gingen veel klanten in het buitenland winkelen. Vandaag is deze inflatie afgenomen tot 0,76 procent. Maar dit betekent niet dat de prijzen dalen.

In het nieuws: De drie bevindingen van het Prijzenobservatorium.

  • De prijzen van A-merken (grote merken) liggen in België nog steeds hoger dan in onze drie buurlanden:
    • Voor bewerkte voedingsproducten zouden Belgische consumenten in 2022 gemiddeld 10,7 procent meer betaald hebben dan in Duitsland, 9,1 procent meer dan in Frankrijk en 8,4 procent meer dan in Nederland.
  • Anderzijds zijn de huismerken in België gemiddeld goedkoper dan in de buurlanden. Het verschil is zelfs enorm:
    • Ee
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer