Vrouw overleden nadat kerstboom op markt in Oudenaarde omvalt: “We zijn erg aangeslagen”

Een twintig meter hoge kerstboom op de markt van Oudenaarde is donderdagavond omvergewaaid door een hevige rukwind. Drie personen kwamen onder de boom terecht. Een van hen, een vrouw, is overleden. Het parket opent een onderzoek.

gli pma pdv mtm
Bron: BELGA

Al snel was duidelijk dat de vrouw er het ergste aan toe was. Ze raakte gewond aan haar hoofd en werd nog gereanimeerd, maar overleed uiteindelijk toch in het ziekenhuis. Dat bevestigt de stad Oudenaarde. “Ons medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van het slachtoffer”, zegt burgemeester Marnic De Meulemeester. Twee andere mensen raakten gekneld onder de boom, maar konden door omstanders worden bevrijd.

Het ongeluk vond plaats rond 19 uur. Een opstoot van zeer hevige regen en een lokale windvlaag met windkracht 6 duwde de boom omver in de buurt van een kerstmarkt waar heel wat mensen aanwezig waren.

Kinderattracties

De kerstboom viel richting het winterdorp waar meerdere kinderattracties staan, zoals een wintertreintje en enkele draaimolens. Op dat ogenblik waren ook enkele van de dertig kerstchalets geopend en waren er al tientallen bezoekers. Volgens omstanders werden meerdere mensen door de vallende kerstboom geraakt. “Plots waaide de kerstboom om en mensen renden weg. Ik zag ook dat er enkele mensen onder de boom waren terechtgekomen”, zegt een getuige.

LEES OOK. Hoongelach op sociale media om scheve kerstboom op markt: “Het lijkt wel of onze kerstboom vervloekt is, er is elk jaar wel iets”

Politie, medische diensten en brandweer kwamen massaal ter plaatse. De politie stelde een veiligheidsperimeter in. De kerstmarkt zelf met de chalets werd aanvankelijk niet ontruimd. “Er zijn drie slachtoffers, allen volwassenen”, aldus De Meulemeester, die samen met schepen van Evenementen John Adam ter plaatse kwam. Beiden waren aangeslagen. “Twee slachtoffers liepen lichte verwondingen op. Maar een derde persoon moest gereanimeerd worden en werd in levensgevaar naar het ziekenhuis overgebracht.” Daar overleed ze dus later aan haar verwondingen.

Winterdorp gesloten

“De kerstboom is door een ferme windstoot omgewaaid”, aldus de burgemeester. “Er is sprake van een windkracht 6. Dat is bijzonder erg. De kerstmarkt met ons allereerste winterdorp was een groot succes. Alles liep goed en alle reacties waren heel positief. We bekijken nu hoe het verder moet. De brandweer heeft de onderkant van de boom gecontroleerd en is ondertussen de boom aan het ontmantelen. De oorzaak van het incident wordt op dit moment verder onderzocht.”

“Ondertussen hebben we de kerstmarkt en de attracties op het winterdorp gesloten. We bekijken wat er de komende dagen gaat gebeuren, maar het is duidelijk dat iedereen erg aangeslagen is van het incident”, zegt schepen van Evenementen John Adam.

Het parket van Oost-Vlaanderen kwam ter plaatse en heeft deskundigen aangesteld om de nodige vaststellingen te doen. Berichten over voorgaande problemen met de boom en eventuele stabiliteitsproblemen zullen door het parket onderzocht worden, maar “maken deel uit van het onderzoek”, zegt het parket donderdagavond.

Over de identiteit van de vrouw wordt nog geen informatie verstrekt. Ook over de andere slachtoffers wordt nog geen officiële mededeling gedaan.

© pdv

© Peter Malaise

Omstaanders probeerden onmiddellijk de boom te verplaatsen

© pma

© pma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen