Personeel van Belgische Lidl-winkels legt vrijdag het werk neer: “Directie heeft geen respect”

Het personeel van de Lidl-supermarkten legt vrijdag het werk neer. Dat meldt de christelijke vakbond CNE donderdagavond. De vakbond laakt de arbeidsomstandigheden die steeds moeilijker worden en de veralgemening van precaire contracten binnen de keten. De actie wordt georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront.

gli
Bron: BELGA

CNE kon donderdagavond niet zeggen of de 311 supermarkten van de Duitse groep in België allemaal heel de dag gesloten zullen blijven. “De verantwoordelijken zullen zeker winkels openen, maar met een beperkt aantal medewerkers en met beperkte uurroosters”, aldus afgevaardigde Annie Izzo. 

Verschillende elementen liggen volgens haar aan de basis van de staking: een steeds groter wordende werkdruk, een te groot aandeel studenten, een stijging van het aantal zieken en het niet respecteren van een cao. 

Geen koopkrachtpremie

“De directie toont een totaal gebrek aan respect tegenover de werknemers. Ze weigeren onder meer om een koopkrachtpremie toe te kennen onder het voorwendsel dat het bedrijf niet winstgevend is”, aldus de vakbondsvrouw nog. 

Lidl België stelt zowat 10.000 mensen tewerk in zijn supermarkten en vijf centrales, de meeste van hen met een “precair contract”, laakt Izzo nog. “Men kan niet op een redelijke manier leven met dat type contract.” Daarnaast is 6,9 procent van de werknemers student en volgens CNE wil de keten dat aandeel doen stijgen tot 12 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer