© REUTERS

Weduwe Jamal Khashoggi krijgt politiek asiel in Verenigde Staten

De weduwe van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi heeft politiek asiel gekregen in de Verenigde Staten. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post, waar Khashoggi columns voor schreef.

mtm
Bron: BELGA

Khashoggi, een criticus van het Saudische regime, werd in 2018 vermoord in het Saudische consulaat in Istanboel. Zijn weduwe Hanan Elatr besloot vervolgens onder te duiken. Volgens The Washington Post vreest de vrouw dat haar leven in gevaar komt als ze terugkeert naar haar thuisland Egypte of de Verenigde Arabische Emiraten, waar ze 26 jaar woonde tot Khashoggi’s dood. Ze vluchtte na de moord naar de VS.

Elatr en Khashoggi ontmoetten elkaar in 2009 en trouwden in 2018 met een islamitische ceremonie, schrijft The Washington Post. Hij bleef in de VS wonen en zij in Dubai. Later dat jaar verhuisde hij naar Turkije. Elatr wist niet dat Khashoggi daar een nieuwe relatie was begonnen. De journalist trof voor zijn dood voorbereidingen voor een huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz. Hij ging naar het Saudische consulaat in Istanboel om een document op te halen waarin stond dat hij niet getrouwd was, op verzoek van de vader van Cengiz.

De VS houden de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk voor de moord, maar de kroonprins werd vorig jaar door de Amerikaanse regering onschendbaar verklaard. Hij ontkent betrokkenheid bij de moord op Khashoggi. De beschuldigingen zorgden een tijdlang voor spanningen in de relatie tussen de VS en Saudi-Arabië.

© AP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer