Marktverantwoordelijke Michael Evens samen met schepen Dirk Colaers en burgemeester Steven Mathei.© gvb

Plus ArtikelMarkt

Vanaf vrijdag boerenmarkt met lokale producten in Bruegelhuis in Peer

Peer -

In Peer kan je vanaf deze week terecht op een boerenmarkt met lokale producten. ‘Kweekpeer’ zal elke tweede zaterdag van de maand de deuren openen in het Bruegelhuis, aan het marktplein in het centrum.

Geert Van Baelen

Heel wat mensen ontdekken de korte keten, waarbij ze verse groenten, fruit en vlees rechtstreeks bij de boer kopen. De stad Peer wil vraag en aanbod nu op een laagdrempelige manier samenbrengen. “Tijdens de participatiemomenten in de dorpen hoorden we bij de inwoners regelmatig de vraag naar een soort boerenmarkt”, schetst schepen voor Landbouw Dirk Colaers (CD&V). “Na een infovergadering met de lokale producenten en verwerkers kwamen we tot de conclusie dat hier een draagvlak voor bestaat. We hebben dan het concept van de markt ‘Kweekpeer’ uitgewerkt, met aandacht voor toegankelijkheid maar ook beleving zodat iedereen het als een plezante uitstap zal ervaren.”

Afhalen

Er werd uitgekeken naar een geschikte locatie binnen. Uiteindelijk viel de keuze op het Bruegelhuis aan het marktplein. “De bereikbaarheid en een centrale ligging waren belangrijke punten”, zegt burgemeester Steven Matheï (CD&V). “Het initiatief gaat immers niet alleen over een maandelijkse markt. In de andere weken kan je je bestelling online doorgeven en die op vrijdagavond komen afhalen. Daarnaast voorzien we regelmatig extra activiteiten waarbij we informeren rond de korte keten en lokale producten en hun makers in de kijker zetten. Dat kan heel breed gaan, van een tapasavond, een bierproeverij tot een workshop rond moestuinieren.”

Verantwoordelijk

Geen markt zonder marktverantwoordelijke. Michael Evens zal de markt en de activiteiten in goede banen leiden. “Mensen kunnen natuurlijk vlug binnenspringen voor hun boodschappen, maar het fijnste zou zijn dat ze wat langer blijven hangen en iets proeven of babbelen met de verkopers. Om te starten kunnen we rekenen op een tiental standhouders, maar dat zal nog wel oplopen.”

Het project wordt gerealiseerd samen met Leader, een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, Provincie Limburg en het Europees Landbouwfonds. Vrijdag 22 december is de officiële opening tussen 14 en 21 uur. De volgende dag is de markt geopend van 9 tot 14 uur en vanaf dan elke tweede zaterdag van de maand tijdens deze uren. De afhaalmomenten worden voorzien op vrijdag van 16 tot 22 uur, als er op zaterdag geen markt is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer