Frans Lieckens bracht in Nijlen meer dan dertig jaar lang kranten rond.© RR

Nijlen rouwt om ‘gazettevent’ Frans Lieckens (89) na dodelijk verkeersongeluk: “Hij was gemaakt om 100 jaar te worden”

Nijlen -

Na het tragische ongeval van zaterdag aan het station van Nijlen is de gemeente haar bekende ‘gazettevent’ Frans Lieckens (89) kwijt. Van 1965 tot 1999 bracht hij kranten rond in het dorp. “Hij was nog altijd heel actief”, reageert dochter Monique (64). “Hij woonde zelfstandig en kon nog alles alleen. Hij kwam ook nog altijd graag onder de mensen. Dat was hij al jaren zo gewend.”

Kristof Van Rompaey

Terwijl Frans Lieckens zaterdag op de J.E. Claeslaan fietste, raakte hij betrokken bij een dodelijke aanrijding met een voertuig dat uit de Spoorweglei kwam. Er kon geen hulp meer baten. Voor de familie kwam het bericht als een donderslag bij heldere hemel, want Frans was nog een zeer kwieke grootvader en overgrootvader. “Hij was altijd heel geïnteresseerd in zijn kleinkinderen en achterkleinkinderen”, zegt Monique, de oudste van zijn vier dochters. “Hij leefde enorm op als iedereen samen was.”

Portret van Frans Lieckens.© RR

Plichtbewust

‘Gazettevent’ Frans was een bekend gezicht in Nijlen. In de jaren 60 begon hij met een dagbladronde voor het Nieuwsblad. Later kwamen daar andere kranten bij, ook Gazet van Antwerpen. “Hij stond altijd op om 3 uur ‘s nachts”, herinnert Monique zich. “Hij zag het als zijn absolute plicht om de kranten te bezorgen vooraleer de mensen naar hun werk vertrokken.”

LEES OOK. Nijlen rouwt om ‘gazettevent’ Frans Lieckens (89) na dodelijk verkeersongeluk

Na 34 jaar als ‘gazettevent’ werkte Frans in 1999 zijn laatste ronde af. Bij voorkeur reed hij rond met zijn brommer. Die vond hij handiger dan zijn auto. “Naarmate we wat ouder werden, hielpen we geregeld mee”, zegt Monique. “Als hij in de winter toch de auto nam, reed hij rond en staken wij de kranten in de brievenbussen. Hij inde ook de dagelijkse of wekelijkse betalingen. In het begin nam je nog geen abonnement met een doorlopende opdracht, zoals nu.”

Verkeerde moment

Frans was sinds twee jaar weduwnaar. Zijn echtgenote runde destijds een kruidenierszaak op de Herenthoutsesteenweg in Nijlen. “Een dagbladhandel is het nooit geweest, maar na verloop van tijd kon je er wel een krant kopen”, zegt Monique.

Ze getuigt ook over hoe Frans nog heel goed uit de voeten kon op zijn fiets. “Hij deed er zelfs nog boodschappen mee. Thuiszitten was niks voor hem. Zeker nadat mijn moeder overleed, was hij graag weg. Overal waar hij kwam, had hij zijn babbeltje, zoals hij dat jaren gewend was van zijn dagbladronde. Iedereen zegt ons dat hij gemaakt was om honderd jaar te worden. Spijtig genoeg passeerde hij daar zaterdag op het verkeerde moment.”

Voor zijn krantenronde verkoos Frans zijn brommer boven zijn auto.© RR

Wie Frans een laatste groet wil brengen, kan dat doen op vrijdag 22 december van 19 tot 20 uur bij Uitvaartverzorging Winkelmans in de Kerstraat in Nijlen. Het afscheid vindt plaats op dinsdag 26 december om 11.30u uur in de Sint-Willibrorduskerk. Na de plechtigheid wordt de asurne bijgezet in het urneveld van de begraafplaats van Nijlen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners