Kinot Dirk

Meer dan 50 cultuurhuizen in België en Nederland hijsen samen witte vredesvlag: "We kunnen niet niets doen"

In de strakke wind wapperen witte vredesvlaggen op meer dan 50 musea en cultuurhuizen in België en Nederland. De "White flag with watermark" is een vredesvlag van het kunstcollectief Schscht: "Hopelijk wordt er aan de keukentafel over gepraat".  

Van Bozar in Brussel tot het S.M.A.K. in Gent, van het Kursaal in Oostende tot La Boverie in Luik of het Bonnefantenmuseum in Maastricht: vandaag sturen meer dan 50 Belgische en Nederlandse musea en cultuurhuizen een vredesboodschap uit. Dat doen ze door 106 witte vlaggen te laten wapperen. Helemaal wit zijn de vlaggen niet: er staat een lichtgrijs watermerk op gedrukt.

Het initiatief komt van kunstcollectief Schscht: "Deze vlag duidt aan waar het pijnpunt ligt, namelijk dat vrede niet vrij beschikbaar is. Net als foto's met een watermerk niet vrij verkrijgbaar zijn, is het watermerk hier een metafoor voor de prijs van de vrede."

BEKIJK - De wapperende witte vlag in verschillende musea en cultuurhuizen

Videospeler inladen...

Koosje Schmeddes en Dirk Schellekens van "Schscht" hebben de vlag drie weken geleden ontworpen uit solidariteit. Niet alleen met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne of het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar ook van andere brandhaarden, zoals de burgeroorlog in Soedan. 

"We zien de vlag veel ruimer dan de twee oorlogen die vaak in de media komen. Het gaat om het verlangen van ieder van ons om te leven in afwezigheid van conflicten", vertelt Dirk Schellekens.

We hopen dat er over vrede gepraat wordt aan de keukentafel

Dirk Schellekens - kunstcollectief Schscht

Schscht hoopt dan ook dat de vlag voer voor discussie wordt. "We weten dat dit de vele oorlogen in de wereld niet zal stoppen, maar we kunnen niet niets doen. We hopen dat vrede vanuit een ander perspectief wordt bekeken en dat er aan de keukentafel over gepraat wordt."

Met de vlag wil het kunstencollectief "Schscht" dus een positieve, hoopvolle vredesboodschap brengen. "Het voordeel van kunst is dat het de manier van kijken en denken vertraagt", vertelt Dirk Schellekens.

"Er wordt tijd en ruimte gecreëerd, twee elementen die de basis vormen van empathie. In tegenstelling tot nieuws, dat in een flits voorbijkomt, willen we met kunst iets toevoegen en een verhaal vertellen." 

De stem van kunstenaars is belangrijk in een wereld waarin de nuance verdwijnt

Jacqueline Grandjean - Noordbrabants museum Den Bosch

Ook Jacqueline Grandjean, directeur-bestuurder van Het Noordbrabants Museum in het Nederlandse Den Bosch, ziet het belang van de actie. “Kunstenaars zijn autonoom. De stem van kunstenaars is belangrijk in een wereld waarin de nuance verdwijnt en een "ja" of "nee" overblijft."

De witte vlag wappert ook boven concertzaal AB in Brussel. Tom Bonte legt uit waarom: "Vrede moet altijd voorop staan. Elk slachtoffer is er een te veel. Dit gaat niet specifiek over één conflict; het is echt een oproep voor vrede in alle conflictgebieden op het einde van een jaar dat er helaas toch weer vol van was."

Op het dak van het KMSKA in Antwerpen zijn ook vijf witte vlaggen gehesen.  Directeur Carmen Willems noemt het "een eenvoudig gebaar", passend voor een museum: "Wij zijn plekken van troost, verbinding en verwondering".

BELUISTER - Carmen Willems van het KMSKA over de witte vlaggen op het dak (De ochtend, Radio 1):

Meest gelezen