Dj Hakim Chatar (links), chefkok Peter Goossens (midden) en vlogger/radiomaker Linde Merckpoel (rechts)

"Stukje culinaire geschiedenis wordt afgesloten": Linde Merckpoel bezoekt Hof van Cleve voor laatste sterrenmaaltijd

Radiomaker Linde Merckpoel ging dineren bij Hof van Cleve, het restaurant waar sterrenchef Peter Goossens vandaag voor het laatst aan het roer staat. Merckpoel vertelt ons over haar bezoek bij "The Godfather van de Belgische gastronomie".

"Perfectie op alle mogelijke vlakken." Zo omschrijft vlogger en radiomaker Linde Merckpoel haar ervaring bij sterrenzaak Hof van Cleve. Als winnaar van het programma "Celebrity MasterChef Vlaanderen", mocht ze in het restaurant gaan eten. Dat deed ze samen met haar medefinalist dj Hakim Chatar en hun partners.

Het etentje was extra speciaal, omdat sterrenchef Peter Goossens vandaag voor het laatst in de keuken van Hof van Cleve staat. Eerder dit jaar kondigde hij aan dat hij het restaurant, dat drie Michelinsterren had, verkoopt. 

Zijn rechterhand en souschef Floris Van Der Veken zal de zaak overnemen. Het is ook aan hem om de Michelinsterren opnieuw te verdienen, want die verdwijnen samen met Goossens. Sterren worden namelijk niet aan het restaurant, maar aan de chef toegewezen. 

Verwennerij

"Ik was er al ooit geweest, maar was vergeten hoe ongelooflijk dat was", vertelt Merckpoel. "Je ervaring straalt op alle mogelijke manieren luxe uit en je voelt je megaverwend, maar zonder dat je je op je ongemak voelt. Het wordt nooit formeel of té chique."

Daar speelt de vriendelijkheid van het personeel volgens Merckpoel een grote rol in. "Je voelt ook dat dat personeel echt aan elkaar hangt en een soort brigade is. Ze zijn allemaal, van de persoon die je jas weghangt tot de persoon die het eerste hapje brengt, zo trots op wat ze voor je kunnen neerzetten."

"Ook Lieve, de vrouw van Peter Goossens die je heel joviaal en toch professioneel verwelkomt, is zo fantastisch sterk in alles wat ze doet. Het restaurant wordt echt gerund door een powerkoppel."

"Ik wist ook niet meer dat Hof van Cleve geen heel groot restaurant is", voegt Merckpoel toe. "Daarom krijg je echt een soort huiskamergevoel."

Ook over het eten heeft Merckpoel enkel lovende woorden. "Wat er op je bord ligt, is zo puur. Je kijkt ernaar en het is gewoon was het is. Het is nooit vergezocht of speciaal om speciaal te zijn."

Het favoriete gerecht van Merckpoel was de Zeeuwse platte oester met komkommer, groene appel en ponsu. Dat was het eerste bord dat ze geserveerd kreeg. "Ik was zo klaar en had me zo verheugd op dat eerste gerecht. Ik was zelfs een beetje zenuwachtig. Daarom kwam dat extra hard binnen. Van die oester ga ik nog even dromen."

De Zeeuwse platte oester waar Merckpoel grote fan van was

"Living legend" Peter Goossens

"Een van de topmomenten van de avond is er natuurlijk wanneer Peter aan je tafel komt", vertelt Merckpoel. "Hij doet dat op zo’n joviale manier, terwijl veel chefs dat uit een soort verplichting lijken te doen.”

"Je bent ook zo onder de indruk, want dat is een "living legend", "The GOAT", "The Godfather van de Belgische gastronomie" die daar voor je staat. En toch, toen Hakim hem naar zijn favoriete frituursnack vroeg, kon hij enorm gepassioneerd vertellen over een frikandel special: éérst de curryketchup, dan pas de mayonaise."

Het is echt een stukje culinaire geschiedenis dat hier afgesloten wordt.

Merckpoel praatte met Goossens ook over zijn vertrek aan het einde van de week. Dat was iets waar ze zich heel bewust van was tijdens haar bezoek. "Zo speciaal dat ik daar nog zat. Het is echt een stukje culinaire geschiedenis dat hier afgesloten wordt."

"Hij vertelde dat het een heel bijzondere week was, maar dat hij nog even "gewoon aan het gaan" was. Het leek alsof hij er nog niet te veel over wilde nadenken."

"Vrijdagmiddag ontvangt hij zijn laatste gasten en dan sluit hij af. Ze vieren die avond een feestje met het personeel, maar ik vermoed dat daar ook veel traantjes zullen vloeien. Zo dapper dat hij op die manier wil eindigen, al denk ik ook dat het heel slim is om te stoppen op een hoogtepunt."

Veel mensen vragen zich nu natuurlijk af hoe het restaurant er in de toekomst zal uitzien. Ook het team zelf is volgens Merckpoel een beetje zenuwachtig. "Je voelt dat dat team een hoofdstuk aan het afsluiten is, maar ook al heel veel vertrouwen in de nieuwe chef Floris heeft. Er begint een spannende periode voor hen."

"Ze staan met hun voeten op de grond en zijn helemaal klaar om zich opnieuw te bewijzen. Het zal op een andere manier zijn, maar wel met dezelfde filosofie."

Dj Hakim Chatar (links), chefkok Peter Goossens (midden) en vlogger/radiomaker Linde Merckpoel (rechts)

Meest gelezen