© Getty Images

Na het ‘Extreme Weather Protocol’ komt de UCI nu ook met het ‘High Temperature Protocol’: “Met het oog op de klimaatveranderingen”

Vanaf volgend seizoen zal er naast een ‘Extreme Weather Protocol’ nu ook een ‘High Temperature Protocol’ worden geïntroduceerd in het profwielrennen. Zo zouden er bij hoge temperaturen en/of een hoge luchtvochtigheidsgraad bepaalde maatregelen genomen kunnen worden om de gezondheid van de renners te garanderen.

Maxime Caeyman

In 2015 introduceerde de UCI het Extreme Weather Protocol, een protocol dat betrekking heeft op alle soorten van slechte weersomstandigheden, en dus niet alleen met betrekking tot hoge temperaturen. Maar “met het oog op de klimaatveranderingen waarmee de wereld de afgelopen jaren is geconfronteerd, wil de UCI de optimale omstandigheden voor het organiseren van wegwedstrijden in warme klimaten beter definiëren met een nieuw protocol voor hoge temperaturen”, zo klinkt het.

De werking van het protocol is dezelfde als die van het ‘Extreme Weather Protocol’: “Wanneer de omstandigheden tijdens een wedstrijd dit vereisen, zal een werkgroep bijeengeroepen worden door de voorzitter van het Panel van Commissarissen op verzoek van de UCI, de ploegen, de renners of de organisatoren, om een actieplan af te spreken om de risico’s voor de gezondheid en veiligheid van de renners te beperken.”

Neutraliseren van de wedstrijd

De UCI wil met het nieuwe protocol gebruikmaken van objectieve beoordelingen met betrekking tot de temperatuur en vochtigheid om zo maatregelen voor te stellen die organisatoren en teams kunnen nemen om het risico op ongevallen door hitte te verminderen. Als voorbeeld geeft de UCI het verplaatsen van startzones naar schaduwrijke gebieden, het voorzien van koude dranken en ijs tijdens de race, het verhogen van het aantal motoren die voor bevoorrading kunnen zorgen, het wijzigen van de startuur of zelfs het neutraliseren van delen van de wedstrijd.

Dit High Temperature Protocol werd vorige week voorgesteld aan de stakeholders van de (mannelijke en vrouwelijke) WorldTour tijdens het jaarlijkse seminarie dat wordt georganiseerd door de UCI en zal eind januari - begin februari ter goedkeuring worden voorgelegd aan het UCI Management Committee.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer