David Pintens photography

Deontologische commissie Vlaams Parlement buigt zich over Filip Dewinter: "Publieke blaam is enige dat eruit kan komen"

Als Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) de deontologische code van het Vlaams Parlement heeft overtreden door zijn contacten met China, kan dit leiden tot een publieke blaam. Dat zegt Jeroen Tiebout (N-VA), lid van de deontologische commissie van het parlement die zich volgende week over de zaak buigt.

Heeft Filip Dewinter zich bezondigd aan ongeoorloofde contacten met Chinese spionnen? Volgens Dewinter zelf valt hem niets te verwijten en is deze zaak in 2019 al afgesloten door de procureur-generaal van het hof van beroep. "Vanuit China heb ik nooit geld gekregen", zegt hij. "Het enige wat mij ooit is uitbetaald, dat zijn onkostenvergoedingen voor etentjes en voor allerlei onkosten: verplaatsingen en dat soort dingen."

Het enige wat mij ooit is uitbetaald, dat zijn onkostenvergoedingen voor etentjes en voor allerlei onkosten

Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang)

Tijdens zijn interview in "Terzake" minimaliseert Dewinter die onkostenvergoedingen. Maar echte transparantie lijkt hij toch niet geven. "Indien er een onderzoek is, zal ik uiteraard welwillend meewerken. Maar ik ga dat niet aan de neus van journalisten hangen. Dat is een taak van het parket en de rechtstaat."

BEKIJK - Filip Dewinter ontkent dat hij iets verkeerds heeft gedaan.

Videospeler inladen...

Hoe dan ook: op vraag van Groen komt de Deontologische Commissie van het Vlaams Parlement volgende week bijeen over de zaak. Vlaams Parlementslid Jeroen Tiebout (N-VA), die lid is van die commissie, vindt het goed dat het wordt onderzocht. "Dat is niet alleen van belang dat wij dat doen als parlementslid, maar ook voor Vlaams Belang zelf", zegt hij in "De ochtend", op Radio 1. 

Tiebout hoedt er zich voor om Dewinter nu al zwaar aan te pakken. "We gaan eerst onderzoeken of de klacht ontvankelijk is, of er effectief iets aan de hand is. En als er iets aan de hand is, zijn er nog verschillende zittingen om na te gaan hoe erg de zaak is." Als Dewinter effectief in de fout is gegaan, kan dat gevolgen hebben. "Het enige resultaat dat uit die commissie kan komen, is een publieke blaam", zegt Tiebout. "Dat is nog niet zo vaak gebeurd."

Een publieke blaam is niet niks. "Dat is toch iets wat je als volksvertegenwoordiger niet wil meemaken", aldus Tiebout. Volgens hem moet je je in zo'n geval afvragen of je nog wel "de juiste man op de juiste plaats" bent.

Meest gelezen