Met deze geniale zet werd Guga Baúl de ‘Slimste mens’ en zelfs Erik Van Looy was even sprakeloos

Door waarschijnlijk de meest koelbloedige en strategische zet in de geschiedenis van ‘De slimste mens ter wereld’ mag comedian Guga Baúl zich een jaar lang met recht en rede ‘De slimste mens’ noemen. “Dit heb ik nog nooit gezien.”

Tommy Huyghebaert

Guga Baúl (37) was met een serieuze achterstand aan de finale begonnen. Hij had tijdens het spel 393 seconden verzameld, zijn opponente Jacotte Brokken maar liefst 531. Maar in het eindspel kan alles nog, bleek eens te meer. Zeker als je een meester in de tactiek en de koelbloedigheid bent en over genoeg kennis beschikt om de achterstand steeds kleiner te laten worden. Bij wat later de voorlaatste vraag van dit seizoen blijkt, heeft de stemmenimitator nog 67 seconden over, weervrouw Jacotte Brokken (30) staat op dat moment nog in de leidende positie met 119 seconden.

LEES OOK. ‘De slimste mens’ over zijn meesterzet: “Het publiek dat stilviel, Erik die besefte waar ik mee bezig was, de euforie... het was crazy”

Guga Baúl mag zich, helemaal terecht, een heel jaar ‘De slimste mens ter wereld’ laten noemen.

“Wat zijn de meest verkochte toneelstukken van William Shakespeare?” luidt die voorlaatste vraag. Na vier juiste antwoorden die Baúl redelijk gemakkelijk vindt, laat hij zich alsnog zakken tot onder de 39 seconden die Brokken toen nog had. Maar niet om te stoppen. Hij zakte daarna verder naar 17 seconden, om dan het juiste en laatste antwoord te geven. Macbeth. Dat bracht hem opnieuw als eerste aan zet voor de laatste vraag. Mogelijk de meest strategische zet der De slimste mens-geschiedenis, ook Erik Van Looy keek met verbazing toe. “Ik heb hier al heel veel gezien, maar dit heb ik nog nooit gezien.” Dat zei presentator Erik Van Looy na het spectaculair staaltje van comedian Guga Baúl (37).

Ook Jacotte Brokken is onder de indruk: “Dit is heel straf.” Het publiek is zo vol bewondering dat Guga er zelf bijna het schaamrood van op de wangen krijgt. “Rustig jongens”, zegt hij net voor hij een laatste vraag over Unicef krijgt en het gebeurd is.

LEES OOK. Winnaar ‘De slimste mens ter wereld’ is bekend na meest strategische finale ooit: “Gij meent dees?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER