Tips voor een brandveilig eindejaar: "Steek geen verlengsnoeren of stekkerdozen in elkaar"

De meeste ongevallen gebeuren tijdens of na het blussen van een brandje in huis. Ook tijdens de eindejaarsfeesten is het goed om stil te staan bij brandveiligheid. Tim Renders is adviseur brandpreventie en geeft tips: "Geef je kerstboom zeker 1 liter water per dag en kijk op voorhand na hoe een blusdeken werkt."

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

We zijn ontspannen, drinken eventueel een glaasje en automatisch worden we een heel pak minder aandachtig. Tijdens de eindejaarsfeesten komen veel risicofactoren samen. Tim Renders is brandpreventieadviseur en gewezen brandweerman. Met deze tips maak je er een brandveilig kerst- of nieuwjaarsfeest van.

De toestellen: gourmet, fonduestel of teppanyaki

Veiligheid begint met het correct plaatsen van het toestel. "Zo moet het toestel stabiel op je tafel staan. Zeker een fonduestel, want daar zit hete olie in."

"Normaal gezien warm je je olie op in het fonduestel zelf, maar sommige mensen willen dat het sneller gaat. En dan gaan ze de olie 'snel' opwarmen op hun fornuis. Die hete olie moet daarna nog worden overgegoten in de fonduepot en daar loopt het soms fout. Mensen doen soms gekke dingen."

Mensen doen soms gekke dingen. Ze willen de olie van het fonduestel sneller opwarmen en doen dat op het fornuis. Maar dan moet die hete olie nog worden overgezet

Tim Renders, adviseur brandweerpreventie

Heel wat mensen hebben nog een toestel dat werkt met brandpasta of brandgel. "Daar hou ik mijn hart altijd voor vast. Omdat je die pasta of gel nog moet bijvullen. Maar tijdens het bijvullen is er altijd nog een vlam of warmte aanwezig in het reservoir. Het is tijdens het bijvullen dat er brandgevaar ontstaat, of kans op brandwonden", waarschuwt Renders. 

Tim adviseert ook om altijd een verdeelstekker of verlengdraad te voorzien. "Leg die veilig neer en zorg ervoor dat niemand erover kan struikelen. Steek ook nooit verlengsnoeren of verdeelstekkers in elkaar. Ofwel 1 verlengsnoer ofwel 1 verdeelstekker. Nooit 1 van beiden verlengen. Een verlengdraad kan je beter ook altijd helemaal afrollen."

Blussen: met water of een deken?

Mag je elke brand blussen met water? Tim is over het algemeen meer voorstander van een blusdeken. Maar olie die brandt, mag je sowieso nooit met water blussen. "Heb je een fonduestel, en dus met olie erin? "Gebruik dan altijd een blusdeken. De brand zal anders alleen maar groter worden. Water zakt in olie, wordt stoom en neemt het vet mee. Zo krijg je een soort van 'vetstoomwolk' en die kan gaan ontsteken. En dat is nooit goed nieuws."

Tips om een blusdeken te gebruiken

  1. Bekijk op voorhand al eens hoe het deken werkt. Wanneer je het echt nodig hebt, heb je daar vaak de tijd niet meer voor.
  2. Leg de deken altijd in de buurt van de feesttafel.
  3. Bescherm altijd je handen. Dat doe je door je armen te strekken en de branddeken in één beweging over de brand te leggen (nooit gooien!). Laat dan de deken liggen. De deken mag niet meer verplaatst worden. Ook het toestel niet, want de olie in het toestel is heet en wil je niet over je heen krijgen. "We weten uit ervaring dat de ernstigste ongevallen vaak gebeuren na of tijdens het blussen", aldus Tim Renders.
  4. Schakel daarna het elektrische toestel uit. En bel de brandweer op het noodnummer 112.

Kaarsen: gezellig, maar zet ze stevig recht

Tim begrijpt dat veel mensen graag kaarsen aansteken voor de sfeer in huis. "Die zijn gezellig, maar hier hetzelfde advies als bij de toestellen: zorg alsjeblieft dat ze stabiel op tafel staan. Zorg voor een goeie kaarsenhouder. Zet ze zeker ook niet te dicht bij de (brandbare) kerstversiering op de tafel in de buurt van die kaars. Of bij de papieren servetten op de tafel."

Geef de kerstboom voldoende water

Staat er een echte kerstboom met wortel in je huis? Geef die dan voldoende water. "Een kerstboom heeft elke dag 1 tot 1,5 liter water nodig. Zeker in woningen met vloerverwarming. De kerstboom staat vaak op de grond of op rolletjes en door de vloerverwarming drogen de naalden sneller uit. Als de wortel nat blijft, heb je een veel veiligere kerstboom die minder snel vuur kan vatten", zegt Tim Renders. 

Zit er geen wortel aan je boom en verliest je boom elke dag veel naalden? "Dan moet je niet twijfelen, zwier die boom buiten. Je boom is dan echt een brandgevaar."

Sommige mensen laten ook dag en nacht hun kerstverlichting aan staan. "Speel op veilig en doe die maar uit als je gaat slapen."

Meest gelezen