imagebroker.com

Alle pensioenrechten samen lopen op tot 1.600 miljard euro

Alle verworven pensioenrechten van België samen lopen op tot de duizelingwekkende factuur van 1.604 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Planbureau.

Het Planbureau heeft een nieuwe schatting gemaakt van de verworven rechten op overheidspensioenen en op pensioenen binnen de sociale zekerheid. Daarmee worden alle pensioenen en toekomstige pensioenen bedoeld van de ambtenaren, werknemers en zelfstandigen, zodra ze een jaar hebben bijgedragen tot de sociale zekerheid.

Het Planbureau becijferde al die verworven pensioenrechten op 316 procent van het bbp, op basis van gegevens uit 2021. In 2018 was er nog sprake van 309 procent van het bbp. Omgerekend lopen die rechten op tot 1.604 miljard euro.

Voor alle duidelijkheid: de verworven pensioenverplichtingen zijn niet op te vatten als schulden van de overheid en ze zijn geen indicator van de budgettaire of financiële houdbaarheid van de pensioenstelsels, zo merkt het Planbureau op. Ze zijn alleen geschikt om gebruikt te worden in de nationale rekeningen.

Meest gelezen