© Getty

Wetenschappers waarschuwen voor link tussen onvruchtbaarheid en buikvet

Over onvruchtbaarheid is al heel wat geschreven, maar helaas heerst er ook nog veel onduidelijkheid over het onderwerp. Een nieuwe studie wijst nu op een mogelijke impact van buikvet op de vrouwelijke (on)vruchtbaarheid.

Camille Van Puymbroeck

Het zijn wetenschappers van het Huizhou Central People’s Hospital in China die de studie voerden op basis van de gegevens van 3.200 proefpersonen in de Verenigde Staten, allen vrouwen tussen de 18 en 45 jaar. Ze baseerden zich op verschillende gezondheidsdata en op de hoeveelheid fysieke activiteit die de vrouwen dagelijks genoten. De onderzoekers hadden het over ‘onvruchtbaarheid’ van zodra een vrouw na één jaar proberen nog niet zwanger was geworden.

Gematigde fysieke activiteiten

Uit hun analyse blijkt dat er een verband bestaat tussen onvruchtbaarheid en buikvet. Per centimeter extra buikvet zou het risico op onvruchtbaarheid met 3% toenemen. Vrouwen met een taille-omtrek van 60 centimeter liepen het kleinste risico op infertiliteit, vrouwen met een taille-omtrek van 160 centimeter of meer hadden het grootste risico. Wel is het zo dat de proefpersonen de gevolgen konden omkeren door dagelijks aan “gematigde fysieke activiteiten” deel te nemen. Dat zijn activiteiten die de hartslag versnellen, die je sneller doen ademen en die je doen zweten. De onderzoekers suggereren dan ook dat vrouwen die zwanger willen worden, zulke activiteiten best in hun dagelijkse routine verwerken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer