© Francis Croes

Voorlopig geen GFT-sticker voor BuSO De Dageraad

Er is heel wat heibel ontstaan rond het krijgen van een GFT-sticker voor de scholencampus van BuSO De Dageraad. Zo werd, door de gemeentelijke administratieve diensten, aan de scholencampus BuSO De Dageraad begin april, een GFT-Sticker geweigerd. Hierdoor werden de GFT-containers van de school niet tijdig geledigd en moest door de school een privé-ophaaldienst worden ingeschakeld. Schepen van onderwijs Christy Goddet N-VA belooft dat er een oplossing komt en gaat in afwachting de GFT-containers van de school aten ledigen door de gemeentelijke technische dienst.

Francis Croes

Willy Claes Bestuurslid schoolraad BuSO De Dageraad: “Toen op 25 april laatstleden BuSO De Dageraad de GFT-stickers ging aankopen op het gemeentehuis werd dit echter geweigerd, vermits De Dageraad geen domicilieadres was. Eigenaardig, vermits de andere Kortessemse scholen (zowel MPI De Dageraad als de vrije basisschool Vliermaal-Kortessem) wel hun GFT-stickers konden aankopen. Contactname met het gemeentebestuur leerde dat het “probleem” samen met Limburg.net onderzocht wordt. In afwachting kreeg de school meermaals de belofte dat de gemeentelijke technische dienst de GFT-containers van het BuSO zou komen ledigen. Vermits dit niet meteen gebeurde liet de school omwille van hygiënische redenen het afval ophalen door een privéfirma. Tegen het jaarlijkse tuinfeest van MPI-BuSO De Dageraad op zondag 14 mei moet alles tenminste netjes opgeruimd zijn. Spijtig dat de school daaraan geld dient te besteden terwijl het gemeentebestuur deze uitgaven ook reeds doet voor haar inwoners én het eigen onderwijs...

Ondertussen zit BuSO De Dageraad echter nog steeds zonder GFT-stickers. De GFT-ophaling georganiseerd door Limburg.net geldt enkel voor de domicilie-adressen van Kortessemse inwoners. Voor scholen gold in het verleden een aparte overeenkomst (gratis sticker), doch dit werd stopgezet begin deze legislatuur. Daardoor lijken de scholen nu zonder aanpassing van het reglement verplicht om terug te vallen op kostelijke privé-afvalophalers.”

Schepen van onderwijs Christy Goddet N-VA: “.Het bestuur zit zeer verveeld met deze zaak en tracht zo snel mogelijk een oplossing te zoeken. Een en ander is te wijten aan een administratieve vergissing.

Er werd - in afwachting van een oplossing ten gronde - onmiddellijk een ad hoc oplossing gezocht waardoor de mensen van de technische dienst vorige week wel degelijk 4 containers zijn gaan ophalen bij het Buso. Deze werden leeg gespoten en terug gebracht. De volgende lediging staat gepland voor maandag 8 mei 2017.

In het verleden (lees voor er met Cards (een softwareprogramma van Limburg.net) werd gewerkt) was het zo dat de mensen aan het loket werkten met een lijst met adressen in hun pc dewelke zij konden raadplegen met containernummer en aan deze nummer werd een sticker verkocht. Deze lijst werd jaarlijks aangepast met de nieuwe adressen

Er werd toen niet gecontroleerd of de mensen die een sticker hadden daar ook daadwerkelijk gedomicilieerd waren. Er gebeurde enkel controle van de nummer van de container vs. eigenaar container. Sinds het bestuur met Cards werkt dienen de identiteitskaarten van de mensen ingelezen te worden en is er dus wel een controle van domicilie, daar waar dit voorheen niet het geval was. Volgens het gemeentelijk reglement kan er enkel aan particulieren/afvalbelastingsplichtigen/gedomicilieerden in Kortessem een sticker verkocht worden waardoor de scholen (alsook enkele andere categorieën) inderdaad geen sticker kunnen kopen. Het is een administratieve vergissing dat bepaalde scholen wel een sticker konden kopen en anderen niet. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Het bestuur zit zeer verveeld met deze zaak en tracht zo snel mogelijk een oplossing te zoeken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer