ARCHIEFVIDEO. In 2022 doken nog beelden op van een heftige explosie met Cobra vuurwerk in Heusden-Zolder

Vuurwerk

Brievenbus van Shania opgeblazen met vuurwerk: “Het deksel lag aan de overkant van de straat”

Zonhoven -

Meerdere knallen hebben donderdagavond de Tuinwijk in Zonhoven opgeschrikt. Bij Shania explodeerde de brievenbus. Dit gebeurde door Cobra’s, een vuurwerksoort met een vernietigende kracht.

Marij Wyers

Door het vuurwerk is de metalen brievenbus naar buiten geplooid. Het deksel werd tot aan de overkant van straat geblazen.© rr

“Heel gevaarlijk”, zegt Shania. “Door de vuurwerkbom is de brievenbus volledig naar buiten geplooid. Het deksel lag aan de overkant van de straat. De restanten van het gebruikte vuurwerk zijn door de politie meegenomen. Het ging om een Cobra.” Cobra is een naam voor verschillende soorten knalvuurwerk. Hierin zit flashkruit, wat voor een hardere knal en een krachtige explosie zorgt. Tijdens de eindejaarsperiode wordt met dit type van vuurwerk veel schade aangericht in de wijken.

Risico’s

Zowel voor de bewoners als voor de daders zijn er risico’s. “Vuurwerk op zich is niet gevaarlijk als je het correct gebruikt, maar verkeerdelijk gebruik houdt altijd risico’s in”, zeggen ze bij de hulpverleningszone Oost-Limburg. “De fragmenten die door de druk van de explosie worden verspreid, kunnen verwondingen aanrichten.” Vaak zijn het jongeren die met Cobra’s rondrijden en ‘kwajongensstreken’ uithalen. Jongeren laten zich soms leiden door groepsdruk en adrenaline. Ze staan niet stil bij de mogelijke ernstige gevolgen van de ontploffing die veel ellende kan veroorzaken. Cobra’s hebben vaak de kracht van een handgranaat. Sommige daders lopen zelf ernstige verwondingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer