De omgevallen kerstboom in Oudenaarde
Volledig scherm
PREMIUM
De omgevallen kerstboom in Oudenaarde © Wim Naert

Overmacht of is stadsbestuur aansprakelijk voor drama op kerstmarkt Oudenaarde?

Wie is er aansprakelijk wanneer er op de kerstmarkt een grote boom omvalt met fatale gevolgen? Maakt het een groot verschil of de boom op de kerstmarkt in Oudenaarde stevig stond? Moet de organisator van een kerstmarkt - in dit geval het stadsbestuur - strafrechtelijke gevolgen vrezen? “Dit dossier kan een groot kluwen worden.”

47 reacties

  • Dithmar Guillaume

    4 maanden geleden
    We moeten nog het onderzoek afwachten want aangzien de stam gekraakt is een stuk biven het verankeringspunt is het waarschijnlijk dat er op die plaats reeds vooraf breuk/verzwakking aanwezig was. In dat geval waarschijnlijk gedeelde verantwoordlijkheid met stadsbestuur want de storm was aangekondigd en er zijn geen voorzorgsmaatregelen genomen.
  • Ernie Demuysere

    4 maanden geleden
    Nog zo een onnozele gewoonte (en vervuiling) Welke gemeenten gaan met nieuwjaar het meeste vuurwerk afsteken.
  • carl delahaye

    4 maanden geleden
    een boom plaatsen van deze omvang moet gestabiliseerd worden voor geval van wind . waren er 4 kabels naar de top was het ongeval niet gebeurt
  • tim van gompel

    4 maanden geleden
    Zo spijtig voor die lieve dame . Noodlot. Kerstbomen steeds groter, hoger , duurder , waarom ? Prestige , iedereen wil de grootste hebben enz… Stop met die onzin.
  • Guido Deville

    4 maanden geleden
    Natuurlijk is de gemeente aansprakelijk. Overmacht veronderstelt een gebeurtenis buiten elk aanwijsbaar menselijk handelen. De gemeente heeft de kerstboom daar gezet. En een windvlaag van 70 km is allesbehalve abnormaal in West-Vlaanderen. De gemeente diende er voor te zorgen dat de boom Alle voorzienbare weersomstandigheden kon trotseren. Klaar als een klontje water voor juristen zoals ondergetekende.