© atv

Fiasco voor pas geopend restaurant Fiasco op Vlaamsekaai: burgemeester legt sluiting op

Antwerpen -

Van een fiasco gesproken: burgemeester Bart De Wever heeft de sluiting bevolen van het pas geopende restaurant Fiasco aan de Vlaamsekaai. Het pand stond ingeschreven als detailhandel in plaats van restaurant. “Zolang de eigenaar geen correcte omgevingsvergunning heeft, zal de zaak gesloten blijven.”

Nette Loots

LEES OOK. De kleurrijke horecafamilie van Mo, de ‘baas’ van Patine, Barbar en Fiasco: “Wie bij ons werkt, maakt deel uit van een familie”

Het gloednieuwe restaurant Fiasco opende in november. Maar tijdens een controle stelde een medewerker ruimtelijke ordening van stad Antwerpen vast dat de hoofdfunctie van het gebouw aan de Vlaamsekaai was gewijzigd.

“De volledige gelijkvloerse en een groot deel van de eerste verdieping van de voormalige winkel in designmeubelen werd omgevormd tot restaurant”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van Bart De Wever (N-VA). “Dat terwijl er voor deze functiewijziging geen stedenbouwkundige vergunning was.”

Bevel genegeerd

Naast de vergunning was de uitbater van Fiasco nog met andere zaken niet in orde. “Tal van machines en de afvoer van de industriële dampkap moesten nog geplaatst en aangesloten worden. Ook de afwasruimte was nog niet ingericht. Omdat de werken voor het wijzigen van de hoofdfunctie op gelijkvloerse en eerste verdieping nog in uitvoering waren, heeft de stad ze onmiddellijk stilgelegd.”

© Sarah Van den Elsken

Maar de uitbater negeerde dit. “Bij hercontrole bleek dat het volledige restaurant was afgewerkt én in gebruik genomen”, stelt Vermant. “Achteraan was men nog bezig om de luchtafvoerinstallatie te plaatsen. Opnieuw beval de stedenbouwkundige ambtenaar de onmiddellijke staking van die werken.”

Dwangsom

“De invulling van het gebouw is dus duidelijk in strijd met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en met de Antwerpse bouwcode. Aangezien de burgemeester bestuurlijke maatregelen kan treffen bij stedenbouwkundige misdrijven, besliste hij dat het strijdige gebruik eind deze maand moet worden stopgezet. Als dit niet gebeurt, moet de uitbater vanaf 1 januari 2024 een dwangsom per dag betalen.”

Het restaurant wordt uitgebaat door horecafamilie Aoulad. Ze bezit meerdere horecazaken, waaronder wijnbistro Patine en Marokkaans restaurant Barbar. “Wij hebben bij onze huisbaas een huurcontract voor een horecazaak ondertekend. Pas later kwamen we te weten dat onze huisbaas deze vergunning niet in orde had gebracht. Al een hele tijd proberen we alle documenten in orde te krijgen, maar het gaat hier om een vergunning die eigenlijk al in orde had moeten zijn op het moment dat wij het contract tekenden”, legt een van de restauranteigenaars uit.

“We hebben in Fiasco heel veel geïnvesteerd en kunnen dit project niet zomaar stopzetten. We proberen dan ook binnen het mogelijke ons werk verder te zetten.”

© Sarah Van den Elsken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV