Minder dan uur na onthulling is nieuw kunstwerk van Banksy al gestolen

Minder dan een uur nadat bevestigd was dat het om een echte ‘Banksy’ ging, werd een kunstwerk al gestolen uit een straat in Zuid-Londen. Hoewel de Britse graffitikunstenaar niet om een stunt verlegen zit, zou hij er niet achter zitten deze keer.

mtm
Bron: The Guardian

In een post op sociale media liet Banksy vrijdag rond de middag weten dat hij een nieuw kunstwerk gemaakt had. Het betrof een verkeersbord met daarop drie vliegtuigen die op militaire drones lijken dat op de kruising van Southampton Way en Commercial Way in Peckham (Zuid-Londen) was geplaatst.

Niet veel later, rond 12.30 uur, merkten getuigen echter al op dat een man (mogelijk met handlanger) het bord neerhaalde en meenam.

“Allemaal te verbijsterd”

De 26-jarige Alex was getuige van de diefstal. “Toen ik Instagram opende, zag ik dat Banksy vier minuten eerder zijn nieuwe werk had bevestigd”, luidt het. “Ik stond op het punt om te gaan lunchen, maar besloot met de fiets een kijkje te gaan nemen. Er waren nog maar twee mensen toen ik er aankwam. We waren het werk aan het bewonderen en foto’s aan het nemen, toen er plots een man op me afkwam en op het bord begon te slaan. Hij nam mijn fiets, plaatste die onder het bord, ging erop staan en probeerde het bord eraf te halen.”

Dat lukte niet meteen en de man viel zelfs op een gegeven moment van de fiets. “Hij verdween even om twee minuten later opnieuw te verschijnen met een betonschaar. Ondertussen was er al veel volk verzameld, maar ook toen iedereen toekeek, bleef hij proberen om het bord los te krijgen. We riepen: ‘wat ben je aan het doen?’ Maar niemand wist echt wat te doen, we keken gewoon toe. We waren allemaal te verbijsterd.”

Na een tijdje kreeg de man het bord los, waarna hij het vastnam en ermee wegrende. “Hij zei helemaal niets”, aldus Alex. “Hij leek niet veel om de kunst zelf te geven. Er was nog iemand anders, maar ik weet niet of ze samen waren.”

‘Love is in the bin’

Van de dader(s) is voorlopig geen spoor. Wel is duidelijk dat Banksy zelf niet achter de verwijdering zit. Het zou nochtans niet de eerste stunt van de graffitikunstenaar zijn. In 2018 verbijsterde hij de kunstwereld nog door tijdens een veiling in Sotheby’s een van zijn bekendste werken (‘Girl with balloon’) vanop afstand te vernietigen door het plots door een papierversnipperaar te laten gaan. Het “nieuwe” werk kreeg de naam ‘Love is in the bin’. De kunstliefhebber die net ervoor het werk had gekocht voor bijna 1,2 miljoen euro, bevestigde ook na de vernieling dat de aankoop doorging.

© AP

© AP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer