Bij de noodcentrale 101 hielden dispatchers de ANPR-camera’s in het oog. Bij verdachte nummerplaten werd de politie uitgestuurd.© Sven Dillen

Controles via nummerplaatherkenning

Eerste grootschalige actie tegen inbrekers en andere criminelen via ANPR-camera’s in Limburg: 27 voertuigen onderschept

Hasselt -

Alle verdachte nummerplaten die voorbij een ANPR-camera in Limburg reden, kregen woensdag de politie achter zich aan. Met veertig politieploegen op de baan en een helikopter werd op een nieuwe manier een actie tegen inbrekers en rondtrekkende daders ondernomen.

Marij Wyers

Door de grootschalige aanpak van de actie werden er 27 verdachte voertuigen geïntercepteerd. Daarnaast werden nog 109 voertuigen aan de kant gezet voor een inspectie. Zeven daarvan bleken nationaal geseind. Van de 120 gecontroleerde personen hadden er zeven drugs genomen. Twee personen werden meteen aangehouden voor gepleegde feiten. De politie stelde 64 verkeersinbreuken vast. Negen controles hebben ook nuttige informatie opgeleverd die verder onderzocht zal worden. Dit kan nog uitmonden in belangrijke gerechtelijke dossiers. Ook twee voertuigen met drugs en verboden wapens werden getakeld.

De politieploegen op de baan werden rechtstreeks aangestuurd vanuit het Real Time Intelligence Center bij de noodcentrale 101 in Hasselt. Daar volgden dispatchers ‘live’ alle verkeerscamera’s en ANPR-camera’s. Op het moment dat er een verdachte nummerplaat passeerde, werden de politiewagens erachteraan gestuurd. Op die manier waren er doelgerichte controles tegen mogelijke criminelen.

Primeur

De provinciale actie vond woensdag plaats tussen 8 en 19 uur. Elf van de veertien politiezones werkten hieraan mee: Limburg Regio Hoofdstad (LRH), Beringen-Ham-Tessenderlo, Lanaken-Maasmechelen, Tongeren-Herstappe, Carma, Voeren, Kanton Borgloon, Bilzen-Hoeselt-Riemst, Heusden-Zolder, Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken en Demerdal Diest, net buiten Limburg. Ook de federale Wegpolitie stond paraat en de federale politie volgde de verdachte voertuigen met een helikopter. De aanpak was nieuw en groots. De politie noemt het een “proactief, krachtdadig en anticiperend optreden tegen criminelen door ze via ANPR-camera’s te onderscheppen”.

Het is de eerste keer dat de Limburgse politie op deze manier strijdt tegen inbraken en andere vormen van criminaliteit. De lokale politiezone LRH nam het voortouw nadat in september een aantal aspirant-hoofdinspecteurs van de Limburgse politieschool PLOT aanwezig waren op een studiedag rond proactief werken. Tijdens hun opleiding tot hoofdinspecteur moesten ze een actieplan uitwerken rond een actuele politionele uitdaging. Een grootschalige actie waarbij proactief gewerkt kan worden, leek een mooi project voor de hoofdinspecteurs in opleiding. De actie werd afgelopen woensdag uitgerold, met resultaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer