©MicheleBella/REDA&CO

"Antwerpen is 't stad en de rest is parking": Bart De Wever zoekt bron bekende uitspraak in Puerto Rico

De bekende uitspraak "Antwerpen is 't stad en de rest is parking" is wellicht pas in de 21e eeuw ontstaan en er is mogelijk een link met Puerto Rico. Dat zegt burgemeester én historicus Bart De Wever (N-VA). "We denken dat de uitdrukking spontaan en via sociale media is ingeburgerd geraakt."

"Antwerpen is 't stad en de rest is parking", iedereen kent de uitspraak wel, maar waar komt ze vandaan? "Dat weet niemand", zet Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, zijn gesprekspartner Kobe Ilsen direct met de voetjes op de grond in "Zijn er nog vragen" op Radio 1.

De Wever, historicus van opleiding, heeft zich verdiept in de lange geschiedenis van Antwerpen, maar heeft geen historische bronnen gevonden die verwijzen naar de uitspraak. Historici gaan er dan ook van uit dat het een heel recente uitspraak is. "We denken dat het een 21e-eeuwse uitdrukking is die spontaan ontstaan is en via sociale media ingeburgerd geraakt is."

De mosterd gehaald in Puerto Rico?

In 2008 dook er een Facebookgroep op met de uitspraak als groepsnaam. "Die groep kende op haar hoogtepunt 12.000 leden", weet De Wever. Waar hebben zij de uitspraak dan vandaan gehaald?

Misschien heeft een vakantieganger de mosterd in Puerto Rico gehaald, oppert De Wever. "De burgemeester van Ponce (na hoofdstad San Juan de grootste stad van Puerto Rico, red.) heeft ooit gezegd: "Ponce es Ponce y lo demas es parking.""

"Ook die uitspraak ging online een eigen leven leiden. Het is volgens De Wever best mogelijk dat een Antwerpenaar de uitspraak gehoord heeft, aangepast heeft naar de Vlaamse realiteit en daarmee “viraal is gegaan”.  

Uit gouden korenaren schiep God de Antwerpenaren, uit het restant de rest van 't land

Oud Antwerps gezegde

Dat blijft natuurlijk slechts een hypothese. Wat wel vaststaat, is dat de Antwerpenaar zich altijd al iets beter heeft gevoeld dan de rest van Vlaanderen. Dat zegt althans De Wever. “In huiskamers hing vroeger al eens volgende uitspraak aan de muur: ‘Uit gouden korenaren schiep God de Antwerpenaren, uit het restant de rest van 't land.’ Een voorloper van het parking-gezegde, maar ze drukken beide hetzelfde gevoel uit.”

Antwerpenaren hebben in de rest van Vlaanderen niet altijd de beste reputatie en volgens De Wever gebruiken ze dit soort uitspraken als reactie daarop. “Antwerpenaren worden al eens arrogant genoemd en de enige manier om je daartegen te verzetten is met humor, door met jezelf te lachen.”

"Context is alles"

Het succes van de parking-uitdrukking schuilt volgens De Wever in het feit dat beide kampen zich kunnen vinden in de spreuk. “De stedeling wordt bevestigd in zijn arrogantie, maar ik merk ook dat andere Vlamingen het als een geuzennaam beginnen te dragen dat zij van “de parking” komen.” Als iemand het stadhuis bij ons binnenkomt, laat die spontaan aan mij weten of die van “‘t stad” of van “de parking” komt. Iedereen kent het en iedereen lacht ermee.”

Ook De Wever zelf gebruikt de uitspraak af en toe. “Maar context is alles”, benadrukt hij. “Op humoristische wijze kan je de spreuk wel eens gebruiken, maar je moet goed aanvoelen of je gesprekspartner ervoor openstaat.” Ook internationaal slaat de spreuk aan, geeft hij mee. “In steden als Londen, New York en Shanghai – net als Antwerpen wereldsteden - begrijpen ze meteen wat je bedoelt”, sluit De Wever af met een knipoog. 

BELUISTER - Het volledige gesprek met Bart De Wever in "Zijn er nog vragen" op Radio 1:

Meest gelezen