AFP or licensors

Minister Van Tigchelt wil dat priesters blanco strafblad kunnen voorleggen om wedde te krijgen 

Bedienaars van erediensten en niet-confessionele levensbeschouwingen zullen niet langer een wedde ontvangen als ze geen blanco uittreksel van hun strafregister hebben. Althans als het van minister van Justitie Paul Van Tigchelt afhangt. Op die manier wil de overheid garanderen dat de belastingbetaler niet langer meebetaalt voor daders van seksueel misbruik in de Kerk.

Sinds het ontstaan van België, in 1831, is Justitie verantwoordelijk voor de uitbetaling van de wedden van de bedienaars van de erediensten en niet-confessionele levensbeschouwingen. Dat principe staat ingeschreven in de Grondwet.

Misbruik in de Kerk staat weer volop in de belangstelling na de tv-reeks "Godvergeten". Sinds 2010 zijn al meer dan 600 dossiers opgestart over feiten die zich vaak decennia eerder hadden afgespeeld, maar vaak al verjaard zijn.

Maar verjaring betekent volgens de regering niet dat de Justitie - en dus de belastingbetaler - moet opdraaien voor het betalen van de wedden van zij die verantwoordelijk zijn voor dit misbruik.

Daarom wil Van Tigchelt dat bijvoorbeeld priesters een blanco uittreksel van het strafregister hebben. Dat zou dan om de vijf jaar worden gecontroleerd. Er zouden uitzonderingen gelden voor zij die zijn veroordeeld omdat ze bijvoorbeeld te snel hebben gereden in het verkeer. Die uitzondering zal dan moeten worden gevraagd.

Meest gelezen