Mailbox van Hans Bonte gehackt, duizenden mensen ontvangen valse mail van ‘de burgemeester’: “Verwijder het meteen”

Burgemeester Hans Bonte zit erg verveeld met de hack van zijn mailbox.© DBG

Vilvoorde -

Wie een mail krijgt van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (Vooruit), kijkt maar beter goed uit zijn doppen. Zijn mailbox is namelijk gehackt. Er zijn enkele duizenden valse mails verstuurd, met de vraag om documenten te bekijken in Dropbox. Bonte vraagt om de mail meteen te deleten.

Dimitri Berlanger

De mail van Bonte luidt als volgt: “Hoi, ik heb geprobeerd je een aantal belangrijke documenten via bijlagen te sturen, maar er staat dat de bestanden te groot zijn. Daarom moest ik ze om veiligheidsredenen opnieuw verzenden met de Dropbox-applicatie Secured Upload.” Daarbij hoort ook een link om een bestand “update klantgegevens en waardering” te bekijken in Dropbox.

“Enkele duizenden mensen hebben die mail intussen gekregen”, zucht Bonte. “De vrees is dat gans mijn mailbox is gehackt. Dit is echt miserie. Het is nu kwestie van enerzijds mezelf te beschermen en anderzijds de mensen te informeren dat ze daar zeer voorzichtig moeten mee omspringen. Ik krijg al de hele voormiddag berichtjes van mensen hierover. Ik vraag bij deze iedereen die zo’n mail van mij gekregen heeft om die zo snel mogelijk te deleten, zodat ze geen piramidespel opzetten.”

Dominorisico

“Er komen ook bij de stad nogal wat telefoons binnen met de vraag wat ze moeten doen met de mail. Een mail van de burgemeester wordt blijkbaar extra bekeken...”

“Als je zo’n mail van mij hebt gekregen, verwijder die dan meteen. Dan wvermijden we dat ze een piramidespel opzetten”

Hans Bonte

Burgemeester van Vilvoorde

Bonte maakt zich ongerust. “Het is iets dat blijkbaar zeer regelmatig aan het gebeuren is bij lokale besturen. We hebben geen directe aanwijzingen dat er iets gebeurd is met gevoelige informatie. Maar alle mails van politie, brandweer en intercommunales waarin ik zit, komen daar op toe. Je zit dus direct met een dominorisico. We zijn aan het uitzoeken hoe dit is kunnen gebeuren want we hebben gesofisticeerde veiligheidswalls. Hopelijk zijn intussen niet te veel andere computers besmet...”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen